Laakakivenpuiston laakea kivi oli kylänrajan merkki

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.11.2018 klo 13.51

Pohjois-Tapiolan Laakakivenpuisto – Bredstensparken on saanut nimensä rajamerkkinä toimineesta laakeasta kivestä, joka sijaitsi nykyisen puiston alueella. Kivi merkitsi Bredvikin (Laajalahden), Hagalundin ja Storhoplaxin kylien rajaa. Se mainitaan vuoden 1732 asiakirjoissa nimellä Bredsten (Breed Steen) ja vuonna 1766 Bredstens Rå. Laakakivenpuistosta löytyy lisäksi ensimmäisen maailmansodan aikainen linnoitus, mikä tekee siitä kulttuurisesti arvokkaan kohteen.

Puiston itäpuolella oleva Väinö Honkasen puisto – Väinö Honkanens park oli aikaisemmin osa Laakakivenpuistoa, kunnes se vuonna 1985 erotettiin omaksi alueekseen ja nimettiin uudelleen. Laakakivenpuiston eteläpuolella sijaitsee Pohjois-Tapiolan päiväkoti.

Laakakivenpuiston nimi suunniteltiin vuonna 1970, kun alueelle tarvittiin uutta nimistöä. Silloin nimi oli vielä muodossa LakeakivenpuistoBredstensparken. Jo seuraavana vuonna nimen suomenkielinen vastine muutettiin muotoon Laakakivenpuisto. Samaan aikaan suunniteltiin myös kadunnimet Laakakivenkuja – Bredstensgränden ja LaakakivenpolkuBredstensgången, mutta ne eivät lopulta tulleet käyttöön.

Laakakiveä ehdotettiin vuonna 1975 myös kaupunginosan nimeksi. Kaupunginosasta tuli Pohjois-Tapiola, mutta LaakakiviBredsten pääsi sittemmin suurkorttelin nimeksi.

Lähteet: Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöryhmän arkisto, Nimistö Tapiolan kaupunkikuvassa, Espoon kaupungin luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmia 4/2007

(Viikon nimi 47/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)