Aarnivalkea – Drakelden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Alueennimi Aarnivalkea – Drakelden tarkoittaa Aarnivalkeantien varressa olevaa suurkorttelia Tapiolassa. Alueennimi on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1980. Myös Espoon nimistötoimikunnan vuonna 1974 kokoama Tapiolan osa-alueiden nimiehdotus sisälsi nimen Aarnivalkea, jota oli käytetty sitä aiemminkin, ilmeisesti jo alueen rakentamisajoista 1950-luvulta lähtien.

Myös kadunnimi Aarnivalkeantie – Drakeldsvägen on annettu 1950-luvulla. Suomenkielinen ja ruotsinkielinen nimi ovat tässä muodossa mm. Asuntosäätiön Tapiolan kadunnimiluettelossa 1957.

Tapiolan vanhimmat, 1950-luvulla annetut kadunnimet ja muut kaavanimet ovat Asuntosäätiön toimiston suunnittelemia. Sen jälkeen, kun puutarhakaupungille oli valittu nimeksi kansanperinteeseen pohjautuva Tapiola, muunkin nimistön aiheiksi otettiin Kalevala ja muu suomalainen mytologia sekä metsän tunnelmat ja luonnonilmiöt.

Nimenaiheessa aarnivalkea yhtyvät mytologia ja luonnossa nähty valoilmiö. Uskomuksen mukaan aarnivalkea on aarrekätkön merkki – aarni merkitsee aarretta ja valkea tulta. Aarnivalkeaa kutsutaan myös aarnituleksi tai virvatuleksi. Ruotsiksi aarnivalkea on drakelddrakbloss.

Aarnivalkeaan kuuluvat Silkkiniityn pohjoispuolella Aarnivalkeantien ja sen sivukujien varrella olevat talot. Lisäksi Aarnivalkean alueeseen voidaan lukea Silkkiniityn luoteispuoliset Hiidenkiventien ja Hiidenkivenkujan korttelit.

Aarnivalkeassa toimii Aarnivalkean koulu, jota aluksi kutsuttiin nimellä Tapiolan kansakoulu. Koululta pohjoiseen Mielikinviitaan johtava kävelytie on Aarnihaudanpolku – Drakgömsstigen, ja puistonnimi Aarnimaa – Drakeldsplanen tarkoittaa Silkkiniityn osaa Aarnivalkeantien länsipään eteläpuolella.

Marja Viljamaa-Laakso kirjoittaa 1992 julkaistussa kirjasessa Nimistö Tapiolan kaupunkikuvassa sivulla 19: "Aarnivalkean alueella on nimissä aarnitulimytologiaa: "hiidet virvoja viritti", virvatulet opastavat kulkijan aarre- eli aarnihaudoille, joissa aarnivalkeat palavat merkkinä, ja muutkin mytologiset haltijaolennot voivat haudoilla näyttäytyä. Nimiä ovat Aarnivalkeantie, Menninkäisentie ja Ilmattaren-, Luonnottaren-, Päivättären-, Sinipiian- ja Virvattarenpolut. Aarnivalkean koulussa viritellään lapsille tiedon virvaliekkejä."

(Viikon nimi 11/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)