Päivättärenpolku – Päivätärstigen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kadunnimi Päivättärenpolku on ollut käytössä Tapiolassa 1950-luvulta lähtien. Viereiset Aarnivalkeantien sivukujat ovat Pilvettärenpolku ja Sinipiianpolku. Nimien aiheet on saatu suomalaisesta kansanperinteestä.

Tapiolan nimistössä käytetyllä mytologian aihepiirillä on haluttu korostaa puutarhakaupungin suomalaista ja luonnonläheistä henkeä. Päivättärenpolku – Päivätärstigen on ollut Tapiolassa Silkkiniityn pohjoislaidalla osoitenimenä jo yli puoli vuosisataa. Se mainitaan esimerkiksi Asuntosäätiön 20.12.1957 laatimassa Tapiolan kadunnimiluettelossa.

Vuoden 1957 luetteloon sisältyvät myös muun muassa Aarnivalkeantie, Pilvettärenpolku ja Sinipiianpolku. Sen sijaan samoilla kohdilla Aarnivalkeantiestä pohjoiseen lähtevät kujat olivat pitkään vailla omia nimiä. Niiden nimet VirvattarenpolkuLuonnottarenpolku ja Ilmattarenpolku otettiin käyttöön 1980-luvulla.

Päivätär on muinaisessa tarustossa auringon jumalattaren nimi. Päivätär esiintyy myös muutamissa Kalevalan runoissa: ”Anna, Kuutar, kultiasi, Päivätär, hope'itasi”, ”on kuin Kuuttaren kutoma, Päivättären kehreämä, Otavattaren osaama, Tähettären täyttelemä”.

(Viikon nimi 50/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)