Rintamäentanhua – Bolåkersgården, Rintamäki – Bolåkersbacken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Rintamäentanhua – Bolåkersgården

Rintamäentanhua – Bolåkersgården on asuntokatu Rintamäessä Hirvisuolla, Gumbölen kaupunginosassa. Kadunnimi tuli käyttöön 2000. Sana tanhua, joka merkitsee kujan tai pihan tapaista paikkaa, on sopiva loppuosa tämän lyhyehkön kadun nimeen.

Nimi on suunniteltu 1991 ja vahvistettu asemakaavassa 1995.

Lähikortteleita tarkoittava kulmakunnannimi Rintamäki – Bolåkersbacken perustuu vanhaan maantienmäennimeen Bolåkersbacken.

(Viikon nimi 43/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Rintamäki – Bolåkersbacken

Gumbölen kaupunginosassa Hirvisuon osa-alueen lounaiskolkalla oleva pieni kulmakunta on nimeltään Rintamäki – Bolåkersbacken. Ruotsinkielinen nimi on saatu suoraan vanhasta maantienmäen nimestä Bolåkersbacken.

Nimi Rintamäki tarkoittaa Rintamäentanhuan ja Muurahaisentien ympärillä olevia kortteleita. Myös ja Pikkukouluntien varsi Gumbölentien toisella puolella voidaan lukea Rintamäkeen. Vähän laajempi alue on Rintamaa – Bolåker, joka käsittää Rintamäen sekä Rintamäestä koilliseen menevän Rintamaantien seudut.

Rintamäessä on asemakaavassa kadunnimen Rintamäentanhua – Bolåkersgården lisäksi myös polunnimi Rintamäenpolku – Bolåkersstigen ja puistonnimet Rintamäenpuisto – Bolåkersparken ja Rintametsä – Bolåkersskogen.

Nimi Bolåkersbacken koostuu ruotsin sanoista bol, åker ja backe. Sana bol voi merkitä muun muassa ’taloa’ ja ’asuinpaikkaa’, åker on ’pelto’ ja backe on ’mäki’. Hirvisuon Bolåker-nimien suomenkieliset vastineet on muodostettu 1980-luvulla. Niissä rinta-sana on merkityksessä ’etuosa’: rintamaa on takamaan vastakohta, rintapelto on talon edustalla oleva pelto.

Bolåker eli Bolåkern on ollut tällä alueella olleen pellon nimi. Pellon laidassa on aikoinaan ollut myös torppa nimeltä Bolåkers torp.

(Viikon nimi 42/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)