Tynnyripuisto – Tunnparken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Monen Matinkylän kaavanimen aihe liittyy kalamarkkinoihin. Asemakaavan selostuksessa kerrotaan:

"Espoon näkyvimmät nimistöt – aluekeskusten nimistöt – "kokoavat" Espoon ominaislaadun kuvaamalla kukin Espoon luonnon ja historian keskeisiä piirteitä. Matinkylä on rannikkoseutua, missä kalastus on ollut vanha elinkeino, ja kalastustorpat vanhinta asutusta. Siksi Matinkylän nimistö on "Matista" tulleen etunimiaiheen lisäksi kalastusaiheista.

Aluekeskuksen nimistö luo korkeimpien talojen merinäköaloja tukemaan "kalastajarannikon kaupungin", jonka pääteemana ovat Matinkylän vanhojen tunnushahmojen Kala-Matin ja Kala-Maijan ympärille kasvavat kalamarkkinat. Kala-Matti – Fiskar-Matte muistuttaa Matinkylän nimen alkuperästä, ensimmäisen asukkaan Matt- tai Matte-nimestä (Mattheby 1540)." (Matinkylän keskuksen nimistön perusteluteksti 1997.)

"Nimistössä näkyvät mm. vanhat silakkamitat tynnyri, puolikko (1/2 tynnyriä), nelikko (1/4 tynnyriä) ja ottinki (1/8 tynnyriä)" (Nimistön perusteluteksti 1978). Nelikkotie – Fjärdingsvägen on yksi Piispansillan keskeisistä kaduista.

Puistonnimi Tynnyripuisto – Tunnparken tarkoittaa Markkinakadun ja Puntaritien lähellä olevaa puistoa Piispansillassa Ison Omenan länsipuolella. Nimi on ensi kertaa mukana vuoden 1981 nimistösuunnitelmassa. Jo vuoden 1978 suunnitelmassa kaavailtiin Markkinakadun poikkikadulle tynnyriaiheista nimeä Tynnyritie – Tunnvägen, mutta kun aiottua katuverkkoa sittemmin muutettiin, nimi jäi sillä erää pois asemakaavasta.

Nimenaiheina ovat lähikortteleissa myös muita markkinamittoja kuvaavat leili, lekkeri ja nassakka sekä isojen kalojen puntari: Leilitie – LägelvägenLekkerikuja – KuttinggrändenNassakkakuja – Kaggränden, Puntaritie – Besmansvägen.

(Viikon nimi 43/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)