Ukonvaaja – Åskpilen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Pohjois-Tapiolan kiehtovan kuuloinen kadunnimi Ukonvaaja tulee vanhasta yhdyssanasta, jossa alkuosa on viitannut ukonilmaan ja samalla myös jumalannimeen Ukko. Loppuosan vaaja merkitsee 'kiilaa'.

Tapiolan kaavanimistön aihepiirinä ovat mm. luonnonilmiöt, metsämytologia ja Kalevala. Itse Tapiolan nimikin on otettu suomalaisesta kansanperinteestä, jossa Tapiola on 'metsänkuninkaan valtakunta'. Kun Tapion lisäksi karhua on pidetty metsän kuninkaana, nimellä on yhteys myös nykyisen Tapiolan keskuksen paikalla aiemmin olleen kylän nimeen Björnvik.

Pohjois-Tapiolan pääkatuja ovat Kalevalantie ja Louhentie. Louhentien ja sen sivukatujen talot on rakennettu 1960-luvulla, ja ensimmäinen sivukatu Pohjantorilta lähdettäessä sai tuolloin nimen Ukonvaaja.

Kansa on sanonut ukonvaajaksi merkillistä kiilamaista kiviesinettä, jollaisen onnekas maanviljelijä saattoi nähdä kiiltelevän maassa kulkiessaan pellollaan kovan ukkosen jälkeen. Siitä hän päätteli, että esine oli paiskautunut peltoon taivaalta salamaniskun saattelemana, ja otti sen talteen taikakaluna. Todellinen selitys oli toinen, ei yliluonnollinen mutta silti varsin ihmeellinen: rankkasateessa paljastui maan kätköstä muinaista tekoa oleva kivikirves.

Ukonvaajan kadunnimen ruotsinkielinen vastine on Åskpilen. Ruotsalaisessa perinteessä vastaavia kiviesineitä on sanottu muun muassa nimityksillä åskvigg ja åskpil, jossa åska on 'ukkonen' ja pil on 'nuoli'.

(Viikon nimi 14/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)