Viikon nimi 16/2017: Överäng

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.4.2017 klo 16.31

Nykyisellä Sunan asuinalueella on ollut niitty, jota kutsuttiin nimellä Överäng. Se sai aikoinaan nimensä siitä, että se sijaitsi maastossa ylempänä kuin lähellä ollut Hösmär-niminen toinen viljelys.

Nimeen sisältyvät ruotsin sanat över ("Ylä-") ja äng, 'niitty'.

Hösmär-niminen viljelysalue oli läntisempi, suurempi ja ilmeisesti myös vanhempi kuin Överäng. Skvatterbäcken-niminen luonnonoja virtasi ja virtaa nykyisinkin Överängin kautta Hösmäriin.

Viljelysnimestä Överäng on tietoja 1915 ja 1977 kerätyissä paikannimikokoelmissa. Sama nimi on vuoden 1889 kyläkartan nimiluettelossa muodossa Överängen. Nimi on siis ollut käytössä ainakin jo 1800-luvulla, mutta tarkempia tietoja sen syntyajasta ei ole.

Överängin mukaan on annettu kadunnimet Yläniityntie – Överängsvägen ja Yläniitynkuja – Överängsgränden ja puistonnimi Yläniitynmäki – Överängsbacken. Ne on vahvistettu asemakaavassa 1975.

Vanhaan niitynnimeen Överäng perustuvat myös muun muassa kaavanimet Alaniitty – Nederängen, Alaniitynpolku – Nederängsstigen ja Alaniityntie – Nederängsvägen. Sellaista niitynnimeä kuin "Nederäng" tai "Nederängen" ei siis ole ollut.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)