Espoon uusille metroasemille tulee monimuotoista taidetta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.9.2019 klo 11.09

Länsimetron jokaiselle uudelle kakkosvaiheen metroasemalle tulee taidetta osaksi aseman arkkitehtuuria. Taiteen avulla halutaan lisätä asemien vetovoimaisuutta, viihtyisyyttä ja tunnistettavuutta.

Tulevat metroasemat ovat Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti.

Metroasemien taideteokset edustavat taiteen eri muotoja – asemille on haluttu valoa, ääntä, maalauksia jakuvanveistoa. Teoksen on myös istuttava aseman arkkitehtuurin ja oltava helposti ylläpidettävä ja huollettava. Taide lisää asemien viihtyisyyttä, mutta sillä on myös koko aseman suunnitteluun liittyviä tehtäviä – se parantaa metrossa suunnistamista auttamalla matkustajaa erottamaan asemat toisistaan.

Taidevalinnat teki työryhmä, johon kuuluvat Pilvi Kalhama Espoon modernin taiteen museo EMMAsta, kulttuurijohtaja Susanna Tommila Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksiköstä, asemien pää- ja arkkitehtisuunnittelijat Arttu Suomalainen (PES-Architects) ja Petteri Littu (ALA-Architects), arkkitehtipääsuunnittelija Hannu Mikola, Länsimetron suunnittelujohtaja Mikko Piitulainen, toimitusjohtaja Ville Saksi ja viestintäjohtaja Satu Linkola.Taidekoordinaattorina hankkeessa toimii kuvataiteilija Jaakko Niemelä.

Teokset toteutetaan asemille taiteilijoiden, arkkitehtien ja asemaurakoitsijoiden yhteistyönä osana asemien rakennus- urakkaa. Teokset rahoitetaan taidevarauksesta ja hankkeen kokonaisbudjetista. Integroitu taide korvaa paikoin aseman muita rakenteita kuten laituriseinän osia. Teosten kustannusarvio on yhteensä noin 1, 2 miljoonaa euroa.

Teokset sijoittuvat pääosin asemalaiturille, jossa ne ovat nähtävillä myös metrojunasta.

Asemien taiteilijat ja teokset:
Finnoo: Leena Nio; figuratiivinen teos ”Haavekuvia”
Kaitaa: Antti Tanttu, figuratiivinen teos ”Juurtuminen”
Soukka: Taneli Rautiainen, tilataideteos ”Sfäärit”
Espoonlahti: Hans Rosenström, valo- ja ääniteos ”Varjot veden pinnalla”
Kivenlahti; Kalle Mustonen, veistos ”Kulkijat”

Havainnekuva Finnoon metroaseman taiteesta

Finnoon metroasemalle syntyy Leena Nion figuratiivinen teos ”Haavekuvia”. Finnoon metroaseman havainnekuva. Kuva: Länsimetro.

Taiteen havainnekuvat ja kuvaukset 

Lisätiedot: Länsimetro