Espooseen tulee uusi kestävän kehityksen mallialue: energiatehokkaita taloja nousee luonnon ja metron läheisyyteen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.6.2020 klo 15.34

Finnooseen läntisessä Espoossa rakennetaan uutta kaupunginosaa, jossa luonnonläheisyys yhdistyy ainutlaatuisella tavalla erinomaisiin palveluihin ja liikenneyhteyksiin.

Länsiväylän ja meren väliin sijoittuvalle alueelle tulee koti 17 000 kaupunkilaiselle ja tuhansia työpaikkoja. Espoon kaupungin projektinjohtaja Kimmo Leivo kertoo, että Finnoo on kestävän kaupunkirakentamisen edelläkävijä:

”Alueen toteutusta ohjaavat kestävät ratkaisut aina kaavoituksesta energiankäyttöön ja rakennusmateriaaleihin.”

Havainnekuva Finnoon metroasemasta.

Finnoon valttikortti on metro, joka kuljettaa nopeasti Helsinkiin ja takaisin. Havainnekuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Kaupunginosa on pääosiltaan valmis 2030-luvulla. Leivon mukaan tiivis kaupunkirakentaminen hyvien julkisten yhteyksien lähelle vähentää päästöjä, kun oman auton sijaan töihin ja vapaa-ajan rientoihin pääsee kätevästi julkisilla kulkuvälineillä, pyörällä tai kävellen.

”Finnoo tarjoaa tähän erinomaiset mahdollisuudet, sillä kaikki palvelut kaupoista päiväkoteihin ovat lyhyen matkan päässä”, Leivo toteaa.

Myös joukkoliikenteen sujuvuuteen panostetaan paljon. Finnoon valttikortti on metro, joka kuljettaa nopeasti Helsinkiin ja takaisin.

”Autoilukin otetaan huomioon, mutta se ei kuitenkaan sanele alueen kehittämistä”, Espoon kaupungin aluearkkitehti Mervi Hokkanen sanoo.

Vähäpäästöisyys ohjaa rakentamista

Espoon tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa, että kaupunki tuottaisi vain sen verran hiilipäästöjä kuin se pystyy itse sitomaan hiiltä.

Kimmo Leivo kertoo, että Finnoossa noudatetaan vähäpäästöisen matalaenergiarakentamisen periaatteita.

”Kaikkea rakentamista ohjaavat kaupungin energiatehokkuuskriteerit, joihin alueelle valittavien toimijoiden edellytetään sitoutuvan.”

Esimerkiksi rakennusten hiilijalanjäljen laskenta talon koko elinkaaren ajalta antaa valinnaisia kriteeripisteitä. Tonttien luovutusta koskevissa tarjouskilpailuissa rakennuttajat voivat saavat lisäpisteitä myös uusista innovatiivisista ratkaisuista, jotka parantavat energiatehokkuutta.

Energiaa voidaan säästää esimerkiksi keräämällä hukkalämpö talteen talojen ilmanvaihdosta ja jätevedestä. Myös energiankulutusta ohjaavalla älykkäällä talotekniikalla on iso merkitys.

”Osa asuinalueen sähköstä saadaan talojen katoille asennetuista aurinkopaneeleista”, Leivo huomauttaa.

Yksi rakennusten lämmönlähde voi olla geoterminen lämpö, jota saadaan poraamalla kahden kilometrin syvyyteen ulottuvia maalämpökaivoja. Suomen ensimmäistä geotermistä lähilämpöverkkoa suunnitellaan Finnoon ensimmäisenä rakennettavaan osaan.

”Se mahdollistaisi lämmitys- ja jäähdytysenergian osalta päästöttömän asuinalueen toteuttamisen”, Leivo sanoo.

Tyttö kävelee rantaraitilla.

Finnoo tarjoaa luonnonystävälle erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun merellisessä ympäristössä. Kuva: Janne Ketola.

Kaupunginosaan tulee myös kaukokylmäverkko, joka on ympäristöystävällisempi tapa viilentää asuntoja kuin monet kiinteistökohtaiset jäähdytyslaitteet. Alueen kaukokylmäverkko perustuu Fortumin lämpöpumppulaitokseen, jossa jäteveden tai meriveden energian talteenoton yhteydessä tuotetaan jäähdytykseen tarvittavaa viileää. 

Finnoon merkitystä kestävän kehityksen mallialueena korostavat alueelta löytyvät suojellut luontokohteet – arvokas lintukosteikko ja liito-oravien asuttama metsikkö, joka sijaitsee metroaseman yhden sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä.

Muutenkin Finnoo tarjoaa luonnonystävälle erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun merellisessä ympäristössä. Alueelle tulee runsaasti vehreitä viheralueita. Pidemmälle lenkille voi suunnata rantaraitille tai Espoon Keskuspuistoon.

Tutustu Finnooseen

Artikkeli on julkaistu aiemmin hs.fissä.