Ruokavalinnoilla vaikutat ilmastoon

Suomessa noin kolmasosa kulutuksen kaikista ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Ruoan ilmastovaikutukset ovat keskimäärin samaa suuruusluokkaa asumisen ja liikkumisen kanssa. Ruuan ilmastovaikutuksista alkutuotannon ja raaka-aineiden osuus on n. 60 %.

Lihan hiilijalanjälki on yleensä kasviksia suurempi, koska lihatuotteiden ravintoketju on pidempi kuin kasvisten. Lihan syöntiin kuluu muun muassa kuusi kertaa enemmän peltopinta-alaa kasviksiin verrattuna.

Espoo Cateringin ravintoloissa syöt kestävästi

Lounasravintolat ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla 3. Käytössä on päivittäin luomupiimä, - maito ja -leipä.
Päiväkodit ja hoivakodit ovat portaalla 2. Käytössä on päivittäin luomuhiutaleet ja -piimä.
Kouluravintolat ovat portaalla 1. Käytössä on päivittäin luomupiimä sekä luomuohraryynit puuropäivinä ruokalistan mukaan.

Espoo Catering on sitoutunut käyttämään Reilun kaupan tuotteista kahvia ja teetä kaikessa toiminnassaan. Lisäksi käytössä on Reilun kaupan hedelmiä, mehuja, kaakaota, sokeria ja suklaita.

Ruokalistat suunnitellaan kestävän kehityksen mukaisesti, sesonkien raaka-aineita hyödyntäen. 

Espoo Catering on mukana Lähikalahankkeessa, jossa pyritään lisäämään särkikalojen hyötykäyttöä ja nostamaan kotimaisen kalan imagoa elintarvikkeena. Samalla pyritään lisäämään kuluttajien tietoisuutta ruoan tuotannon ja vesistöjen suojelun välisestä yhteydestä. Kotimainen särkikala on eettinen ja ekologinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle. Lähikalahanke

Espoo Catering haluaa olla osaltaan vaikuttamassa kestävään kehitykseen ja on mukana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa 2050. Nuoria aktivoidaan osallistumaan Papuposset-kasvisruokakilpailuun ja jakamaan maukkaita kasvisruokaohjeitaan ja mieleenpainuvia kasvisruokailukokemuksiaan sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on lisätä ilmastoystävällisen kasvisruoan tunnettavuutta, maistuvuutta ja menekkiä kouluruokailussa. Samalla innostetaan yläasteikäisiä koululaisia kehittämään uusia kasvisruokia Espoo Cateringin ruokalistoille.

Hävikkiä vähentämällä säästät luontoa ja rahaa

Jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 20–30 kg syömäkelpoista ruokaa vuosittain. Tämä tarkoittaa sitä, että kotitalouksista jätteeksi päätyy 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa joka vuosi. Voit säästää ruokamenoissa pitkän pennin kiinnittämällä huomiota siihen, että kaupasta ei tule ostettua enempää ruokaa kuin mitä ehditään käyttää, säilyttämällä ruoat oikein ja ennen kaikkea hyödyntämällä tähteitä. Saa Syödä! kannustaa nauttimaan ruoasta ja antaa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

Kuluttajana voit vaikuttaa myös kauppojen ruokahävikkiin. Kurotatko itsellesi kaupassa aina takimmaisen maitopurkin? Hamstraatko säilykepurkkeja kaapit täyteen? Päiväysten hamstraaminen voi johtaa siihen, että kaupoissa vanhenevat tuotteet menevät hukkaan! Päiväyshamstraaja

Espoo Catering myy linjastoihin ylijäävää ruokaa 16 toimipisteessä. Pihatalon lounasravintolaan ovat tervetulleita kaikki kuntalaiset ostoksille. Kouluissa ylijäänyttä ruokaa voi ostaa koulujen henkilökunta.

Espoo Catering on mukana Kuntien energiatehokkuussopimuksessa (Kets). Keittiöissä on 44 koulutettua ekotukihenkilöä.

Ympäristöpassin on suorittanut 251 Espoo Cateringin työntekijää.

Lue lisää

Ekokokki

HSY.fi

Kestävät kalahankinnat

Luomutuotteiden suoramyynti, Villa Elfvik

Portaat luomuun

Reilu Espoo

Ruokavalinnoillasi vaikutat

Vähemmästä viisaammin, valtioneuvoston periaatepäätös