Kyytöt ovat taas maisemanhoitotöissä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.5.2020 klo 10.00

Päivitys 21.9.2020: Kyytöt lähtivät takaisin Raaseporiin. 

Laajalahden luonnonsuojelualueen perinnemaisemaa on saapunut hoitamaan joukko "kesätyöläisiä", joiden tehtävänä on pitää rantaniityn kasvillisuus matalana.

Laiduntavat lehmät ovat rodultaan itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Kyyttö on vanha maatiaislehmärotu, jonka geeniperimää halutaan säilyttää. Kyyttö on pienikokoinen ja ruskean kirjava. Elfvikin laitumella laiduntaa kesän 2020  sonni, kuusi lehmää ja viisi vasikka. Otaniemen laitumella laiduntaa sonnilauma.

Kyytöt tulevat Raaseporista, Bovikin tilalta ja ne viipyivät Laajalahden rantalaitumilla niin kauan kuin ruokaa riittää. Lehmät pärjäävät laitumella omillaan, ne syövät ruohoa ja juovat merivettä. Juoma-automaattista kyytöt saavat tarvittaessa makeaa vettä.

Muistathan, että kun liikut luonnonsuojelualueella, kuljet vain polkuja pitkin ja pidät koirasi kytkettynä. Mikäli lehmät ovat aidan vieressä, voit koettaa silitellä niitä (varo sähköaitaa!), pysy kuitenkin aitauksen ulkopuolella.

Jos huomaat, että joku eläimistä on karkumatkalla tai havaitset muuta normaalista poikkeavaa käyttäytymistä, ilmoita havainnoistasi eläinten omistajalle, puh. 050 4304949.

Lisätiedot: Villa Elfvikin luontotalo, puh. 09 8165 4400, www.espoo.fi/villaelfvik

Kyyttöjä Laajalahden rantaniityllä 2018