Vieraskasvit

Jättiputket

Jättiputket kasvavat punalaikkuisen kukkavartensa kanssa 2–3 metriä korkeiksi ja niillä on suuret liuskoittuneet lehdet. Jättiputkien valkoiset ja leveät kukinnot aukeavat kesä-elokuussa.

Jättiputkien torjuntamenetelmiä ovat kukintojen katkaisu, niitto, juuriston ylöskaivaminen, kasvuston peittäminen ja kemiallinen käsittely. Huomioi, että torjunnassa on muistettava käyttää suojavarusteita.

Lisätietoa ja kuvia jättiputkista (pdf, 3654 Kt)

Jättipalsami

Yksivuotinen jättipalsami on 1–1,5 metriä korkeaksi kasvava mehevävartinen kasvi, joka levittäytyy laajoiksi kasvustoiksi kosteilla paikoilla. Se kukkii vaaleanpunaisin kukin heinä-syyskuussa ja sen lehdet ovat suikeita ja hammaslaitaisia.

Jättipalsamin torjuntamenetelmiä ovat kitkentä ja niitto ennen kukintaa.

Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista (pdf, 3654 Kt)

Aasialaiset tattaret

Kaikki aasialaiset tattaret kasvavat suuriksi ja niillä on pystykasvuiset, bambumaiset varret, jotka kasvavat 2–3 metriä korkeiksi. Ne kukkivat elo-syyskuussa melko huomaamattomin valkoisin kukinnoin.

Aasialaisten tatarten torjuntamenetelmiä ovat juuriston ylöskaivaminen syvältä, maanpäällisten osien jatkuva niitto, kasvuston peittäminen ja kemiallinen käsittely.

Lisätietoa ja kuvia aasialaisista tattareista (pdf, 3654 Kt)

Ruttojuuret

Ruttojuuret ovat kosteilla paikoilla menestyviä suurilehtisiä kasveja, jotka kukkivat loppukeväällä ennen lehtien puhkeamista valkoisin tai punertavin kukin.

Ruttojuurten torjuntamenetelmiä ovat juuriston ylöskaivaminen, jatkuva niitto, kasvuston peittäminen ja kemiallinen käsittely.

Lisätietoja ja kuva ruttojuuresta (pdf, 1929 Kt)

Karhunköynnökset

Karhunköynnökset ovat valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin heinä-elokuussa kukkivia köynnöskasveja, jotka saattavat kasvaa yhden kesän aikana useiden metrien pituisiksi. Ne takertuvat tiukasti kiinni muuhun kasvillisuuteen.

Karhunköynnösten torjuntamenetelmiä ovat varsien katkaisu, juuriston ylöskaivaminen ja kemiallinen käsittely.

Lisätietoja ja kuva karhunköynnöksestä (pdf, 3032 Kt)

Pajuangervot

Pajuangervot ovat 1–1,5 metriä korkeaksi kasvavia pystykasvuisia pensaita, jotka muodostavat helposti tiheitä kasvustoja. Ne kukkivat heinä-elokuussa lajista riippuen vaaleanpunaisin tai valkoisin kukinnoin.

Pajuangervojen torjuntamenetelmiä ovat sen varsien alasleikkaus ja juuriston ylöskaivaminen.

Lisätietoja ja kuva pajuangervosta (pdf, 311 Kt)

Isotuomipihlaja

Isotuomipihlaja on 2–6 metriä korkeaksi kasvava pystykasvuinen pensas, joka kukkii valkoisin kukinnoin touko-kesäkuussa.

Isotuomipihlajan torjuntamenetelmiä ovat sen varsien alasleikkaus ja juuriston ylöskaivaminen.

Lisätietoja ja kuva isotuomipihlajasta (pdf, 308 Kt)

Raunioyrtit

Raunioyrtit ovat 0,5–1,5 metriä korkeaksi kasvavia lemmikkikasveja, jotka kukkivat lajista riippuen kesä-elokuussa sinisin, sinipunaisin tai kellanvalkoisin kukin.

Raunioyrttien torjuntamenetelmiä ovat jatkuva niitto, juuriston ylöskaivaminen ja kemiallinen käsittely.

Lisätietoja ja kuva raunioyrtistä (pdf, 1642 Kt)

Rehuvuohenherne

Rehuvuohenherne on 0,8–1,3 metriä korkeaksi kasvava hernekasvi, joka kukkii heinä-elokuussa sinivioletein kukinnoin. Kukinnoista kehittyy siemeniä sisältäviä palkoja.

Rehuvuohenherneen torjuntamenetelmiä ovat maanmuokkaus ja kasvumaan kesannointi.

Lisätietoja ja kuva rehuvuohenherneestä (pdf, 389 Kt)

Jättipoimulehti

Jättipoimulehti on 0,5 metriä korkeaksi kasvava kasvi, jonka lehdet ovat hammaslaitaiset, poimuiset ja pyöreähköt. Jättipoimulehti kukkii vihertävänkeltaisin kukinnoin heinäkuussa.

Lisätietoja ja kuva jättipoimulehdestä (pdf, 517 Kt)

Rikkapalsami

Rikkapalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho, joka kukki kapeankeltaisin kukin heinä-syyskuussa. Kasvi kasvaa tyypillisesti 0,5 metriä korkeaksi ja sen lehdet ovat suikeita ja hammaslaitaisia.

Rikkapalsamin torjuntamenetelmiä ovat kitkentä ja niitto ennen kukintaa.

Lisätietoja ja kuva rikkapalsamista (pdf, 2808 Kt)