Hack with Espoo – lukiolaiset hakkeroivat kaupungin järjestelmiä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.9.2018 Matti Parviainen

Hack with Espoo -tunnusEspoon lukioissa alkaa 1.10.2018 valtakunnallisestikin täysin uudenlainen kurssi, Hack with Espoo. Kurssilla lukiolaiset saavat opetusta tietoturvallisuuden uusista trendeistä, hakkeroinnista, sen etiikasta ja työkaluista. Kurssin loppuvaiheessa he pääsevät testaamaan kaupungin tietojärjestelmän tietoturvallisuutta.

Espoon yhteiskehittämisen slogan on Make with Espoo, josta kurssin nimi on johdettu. Haluamme osallistaa nuoria kaupungin tietoturvallisuuden parantamiseen ja tuottamaan hakkeroinnilla hyvää.

Tällaista kurssia ei voi toteuttaa yksin. Keskeinen yhteistyökumppani toteutuksessa ja järjestämisessä on tietoturvayritys Second Nature Security, 2NS. Luennoitsijoita tulee kaupungin tietoturvapäällikön ja 2NS:n asiantuntijoiden lisäksi LähiTapiolasta, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta sekä poliisista. Lisäksi LähiTapiola sponsoroi stipendejä opiskelijoille, jotka löytävät kaupungin järjestelmistä sellaisia haavoittuvuuksia, joita voitaisiin käyttää hyväksi rikollisessa tarkoituksessa.

Kurssin tavoitteet ovat hyvin monimuotoiset. Haluamme opettaa opiskelijoille eettisen hakkeroinnin periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritämme yhdessä opiskelijoiden kanssa löytää rajoja valkoisen, mustan ja harmaan eri sävyjen välillä eli mitä saa ja mitä ei saa verkossa tehdä, sekä miten erilaiset työkalut toimivat ja miten niitä käytetään vastuullisesti.

Kaupungille kurssi on tilaisuus oppia. Kurssilla kokeillaan tietoturvatestauksen ”joukkoistamista” eli sitä, että annetaan osa järjestelmän tietoturvatestauksesta ulkopuolisille hakkeroitavaksi ja raportoitavaksi. Lisäksi kurssi poikkeaa konseptiltaan tavanomaisista kursseista. Siten opimme myös siitä, miten tämän tyyppinen opetus järjestetään ja voiko sitä hyödyntää tulevaisuudessa laajemmin.

Kumppaneillemme tämä on mahdollisuus luoda uutta, tulevaisuuden liiketoimintaa. Keskeinen kannustin kaikilla mukanaolijoilla on vastuullisuus nuorista. On hyvä huomioida, että suurin osa tämän päivän kyberrikollisista ei olisi ikinä ajautunut ”tavanomaisen” rikollisuuden pariin. Hakkeri ei tarkoita kyberrikollista, mutta nuorella hakkerilla voi olla riski luisua kyberrikolliseksi, jos hakkerointitaitojen ja -halujen kohteeksi ei löydy rakentavaa, lainmukaista ja mielenkiintoista tekemistä. Tätä me kaikki haluamme tarjota: nuorille osaajille tietoa ja mahdollisuuksia.

Kurssi päättyy marraskuun loppupuolella. Silloin arvioimme sen hyödyt opiskelijoille, kaupungille, kumppaneille ja yhteiskunnalle. Arvioimme myös, olisiko kurssi laajennettavissa vaikkapa peruskouluun tai vastasiko se tarkoitustaan.  

Kurssin sisältöä, palautetta ja muita havaintoja tarjotaan muiden organisaatioiden käyttöön. Kurssi on ensimmäinen laatuaan, ja siitä voi löytyä paljon kehitettävää. Haluaisimme kehittämiseen mukaan myös muut toimijat.

Matti Parviainen

Matti Parviainen
Tietoturvapäällikkö
Espoon kaupunki

Lue myös uutinen: Espoo kouluttaa lukiolaisista valkohattuhakkereita (9.4.2018)