Kasvuyrittäjyys ei ole vain startupien heiniä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.10.2016 Harri Paananen

Kasvuhakuisuus on asennekysymys, ja mikä tahansa yritys voi olla kasvuyritys. Kasvuyrittäjiä ovat niin Summer of Startupsista ponnistavan lääkärihinta.fi:n tyypit kuin se rohkea maahanmuuttajaravintoloitsija, joka suuren asiakassuosion kannustamana juuri laajensi kantalounasravintolaani Zavaa. Kysymys on siitä, tahdotaanko luoda uutta vai pyritäänkö selviytymään ja puolustamaan saavutettuja asemia.

Kyse on myös suhtautumisesta uusiin teknologioihin ja liiketoimintamahdollisuuksiin. Kasvu tulee yhä useammin digitalisaation ja sen mahdollistaman nopean kansainvälistymisen kautta. Se on mahdollisuus, johon suomalaisilla yrityksillä on historiallisesti ollut hyvät edellytykset, mutta heikko tahto tarttua – siis kasvaa. Klassinen esimerkki on suomalaisten verkkokauppojen kehittymättömyys ja paikallisuus, jonka seuraukset ovat olleet viime vuosina nähtävissä tunnettujen kansallisten vähittäismyyntibrändien romahduksissa.

Espoo Innovation Garden alkaa olla jo kansainvälisestikin tunnettu kasvuyrittäjyyden kehto. Menestystarinat, kuten Rovio ja LeeLuu, ovat kaikkien huulilla. Niiden lisäksi alueella kasvaa lukuisia suurelle yleisölle toistaiseksi tuntemattomampia menestystarinoita, kuten automatisoidun verkkomainonnan edelläkävijä Kiosked tai kyberturvallisuusyritys Nixu. Maailman aktiivisin opiskelijayrittäjyysyhteisö AaltoES puskee markkinoille jatkuvalla syötöllä yrittäjähenkisiä nuoria tekijöitä, joilla on palava tahto muuttaa maailmaa.

Kasvuyrittäjyyden ei pitäisi kuitenkaan olla ainoastaan pienyrittäjien heiniä tai teknologiapohjaisten startupien appipöhinää. Suomen 500 suurimman yrityksen kasvun hiipuessa uudet työpaikat ja kasvu syntyvät yhä useammin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, jotka investoivat tulevaan ja pyrkivät rohkeilla pelinavauksilla muuttamaan markkinoita. Suurten on nyt syytä ottaa onkeensa pienten ja ketterien toimintatavoista ja ideoista, kuten Paulig teki hankkiessaan osake-enemmistön nyhtökaurakomeetta Gold&Greenistä. Onneksi yhä useampi taloutemme kantavista voimista rakentaa tulevaa menestystä pienistä oppien ja kulkien näiden rinnalla esimerkiksi Suomen vauhdikkaimmin kasvavan kaupungin Espoon yhdessätoista kiihdyttämössä.

Tervetuloa mukaan!

Harri Paananen on Espoon kaupungin elinkeinopäällikkö