Matkablogi: Tarinallisuus teki vaikutuksen New Yorkissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.6.2019 Veera Vihula

Make with Espoo -teksti vihreän ympyrän sisälläÄlykaupunkikehittäminen (Smart City) on kansainvälisesti iso ilmiö kaupungeissa, mutta keskustelu on usein ollut teknologialähtöistä ja pyörinyt esimerkiksi 5G-verkon ja sensoreiden ympärillä.

Meillä Espoossa ja myös muissa 6Aika-kaupungeissa älykkäitä ratkaisuja on rakennettu jo pitkään asukas- ja asiakaslähtöisesti ja nähty teknologiat siinä auttavina työkaluina. Työtä on tehty yhdessä asukkaiden, yritysten, tiedeyhteisöjen, järjestöjen sekä muiden kaupunkien kanssa.

Espoo valittiinkin vuosi sitten älykkäimmäksi yhteisöksi (Intelligent Community), ei älykkäimmäksi kaupungiksi (Smart City). 

Voiton seurauksena meille on avautunut hienoja uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön Euroopan ulkopuolella, sillä olemme tulleet valinnan kautta tutuiksi uusille yhteisöille eri puolilla maailmaa.

Viimeisin mahdollisuus on ollut yhteistyö Suomen New Yorkin -pääkonsulaatin kanssa. Olemme päässeet kertomaan konsulaatille espoolaisesta kehittämistyöstä ja pohtimaan, miten heidän Yhdysvaltojen-verkostojaan voitaisiin hyödyntää espoolaisen yhteisön hyväksi.

Konsulaatti kutsui Espoon osallistumaan Smart Cities New York -konferenssiin ja siellä Pohjoismaiden yhdessä järjestämään Nordic City Solutions -aamiaistilaisuuteen. Pääsin kertomaan tarinan siitä, miten meillä on otettu koko kaupunkiyhteisö mukaan tekemään Espoo-tarinaa ja miten sen pohjalta on voitu rakentaa toimivia yhteiskehittämisen malleja ja kokeillen kehittää uudenlaisia ratkaisuja kasvavan kaupungin tarpeisiin. Tarinallisuus teki vaikutuksen ja Espoo-tarinan esitteet menivät kuin kuumille kiville.

Useissa keskusteluissa tuli esille, että Pohjoismaisilla kaupungeilla on Yhdysvalloissa edelläkävijämaine. Oli ilo vahvistaa tätä mielikuvaa Espoon esimerkeillä. Erityisesti ihmislähtöisyys on vahvuutemme, ja nyt myös maailmalla keskustelu on kääntymässä siihen, että viisaat kaupungit tehdään yhdessä asukkaiden kanssa.

Ainakin SCNY-konferenssissa korostui eri puheenvuoroissa, että nyt on aika tuoda ihmiset keskiöön. Se kuulosti espoolaisen korvaan hiukan hämmentävältä (ja vähän vanhalta), sillä meillä ihmisten välisen yhteistyön arvo on ymmärretty alusta asti.

Kestävää edelläkävijäkaupunkia ei kuitenkaan voida rakentaa tekemällä yhteistyötä vain Suomen rajojen sisäpuolella, vaan parhaat ratkaisut löydetään globaaleilla foorumeilla. Siksi on tärkeää, että luomme aktiivisesti verkostoja ja tunnistamme Espoolle sopivia kehittäjäkumppaneita. Yhteistyö kotimaisten kumppanien kanssa vahvistaa viestiämme maailmalla, ja esimerkiksi New Yorkin ständillä olimme yhdessä Helsinki Business Hubin ja kasvuhakuisten yritysten kanssa.   

Seuraava mahdollisuus tuoda Espoota esille New Yorkissa on kesäkuussa, kun osallistumme Intelligent Community Forumin ICF Summitiin, jossa palkitaan vuoden 2019 älykkäin yhteisö. Espoo edustaa siellä edellisen vuoden voittajana ja luovuttaa kruunun eteenpäin. Samalla järjestämme Suomen konsulaatin kanssa aamiaistilaisuuden, jossa pääsemme kertomaan onnistumisistamme ja siitä, miten yhteisömme jatkossa etenee kohti entistä kestävämpää ja viisaampaa tulevaisuutta.

Veera Vihula

Veera Vihula
projektipäällikkö
Espoon kaupunki, palvelukehitys