Onnea, Taoyuan ja kaikki älykkäät finalistit!

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.6.2019 Päivi Sutinen

Päivi Sutinen puhuu mikrofoniin taustallaan iso valokuva juhlivista Espoon kaupungin edustajista

Blogiteksti perustuu edellisen Intelligent Community of the Year -voittajan puheeseen Intelligent Community Forum 2019 -finaalitapahtumassa 12.6.2019, päivää ennen voittajan valintaa

Viime vuonna tähän aikaan, Intelligent Community Forum -tapahtuman finaalipäivällisellä, olimme aika huolettomia. Rehellisesti sanottuna emme odottaneet voittoa, joten ei ollut mitään aihetta hermoiluun. Yllätyimme todella, kun meidät kutsuttiin lavalle Vuoden 2018 älykkäimpänä yhteisönä.

Mahdollisuus juhlia menestystämme yhteisönä oli meille upea hetki. Puhkesimme jopa laulamaan, mutta nyt on korjattava virheellinen käsitys siitä, että kyseessä olisi ollut Suomen kansallislaulu. Lauloimme perinteisen kansanlaulun ”Kalliolle kukkulalle”, jonka jokainen oppii koulussa.

Laulaminen ja juhlinta eivät loppuneet Lontooseen, vaan jatkoimme niitä kotona Espoossa. Minä kuljetin palkintopokaalia paikasta toiseen pitkin kaupunkia, ja useat ihmiset eri puolilta yhteisöämme saivat valokuvan itsestään sen kanssa. Veinpä palkintopokaalin, eli ”Pojan”, myös saunaan, suomalaisen tavan mukaan.

Tuo yksittäinen juhlanhetki on helppo muistaa. Sen taakse kätkeytyy kuitenkin lukematon määrä hetkiä, joina olemme rakentaneet yhteisöä ja kehittäneet uusia malleja. Matkaan on mahtunut ylä- ja alamäkiä – ne ovat hyvin tuttuja meille kaikille, jotka työskentelemme tulevaisuutta luoden.

Älykäs yhteisö ei synny yhdessä yössä. Yhteisö muodostuu jaetuista tarinoista vuosien ja vuosikymmenten aikana. Onneksi meillä Espoossa on vahva tarina, jonka olemme rakentaneet yhdessä asukkaidemme kanssa. Kuten kaupunginjohtajamme sanoi viime vuonna, olisi ollut vaikea sanoa pokerinaamalla, että olemme älykäs kaupunki, mutta älykäs yhteisö onkin eri asia. Menestymme kaikessa, minkä teemme yhdessä asukkaiden, yritysten, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Uskon, että samat asiat koskevat myös kaikkia tämän vuoden seitsemää finalistiyhteisöä. Taustalla on lukematon määrä työntäyteisiä hetkiä, jotka ovat johdattaneet teidät tänne tänään. En tarkoita hakemusten kirjoittamista tai arviointeja, vaan käytännön kehitysprojekteja, joita olette tehneet yhteisössänne.

Seitsemälle finalistille haluan sanoa, että nauttikaa juhlasta – tällaisia hetkiä ei tule julkishallinnon työntekijöille liian usein. Onnittelen sydämeni ja koko Espoon puolesta sekä Taoyuan että kaikkia finaaliin yltäneitä!

Päivi Sutinen

Päivi Sutinen
palvelukehitysjohtaja
Espoon kaupunki