Maailman pakolaispäivä 20.6.2020

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.6.2020 klo 7.00

Maailmassa on tällä hetkellä noin 71 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet muuttamaan pois kotoaan tai kotiseudultaan olosuhteiden pakottamana, konfliktien, kehityksen tai katastrofien vuoksi. Näitä henkilöitä kutsutaan siirtolaisiksi. Heistä noin 26 miljoonaa on pakolaisia.

Pakolainen on henkilö, joka pakenee kotimaastaan rotuun, etnisyyteen, uskontoon, kansalaisuuteen, poliittiseen mielipiteeseen tai niihin verrattavaan ominaisuuteen liittyvän vainon vuoksi. Noin puolet maailman pakolaisista on lapsia.

Maailman pakolaispäivä

Tänään lauantaina 20.6.2020 vietetään Maailman pakolaispäivää. Päivällä muistetaan miljoonien pakolaisten vahvuutta, rohkeutta ja kestävyyttä. Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailman kerääntyvät osoittamaan kunnioitusta ja arvostusta pakenemaan joutuneita kohtaan.

Valtaosa pakolaisista on tällä hetkellä Syyriasta, Afganistanista ja Etelä-Sudanista. 80 prosenttia kaikista maailman pakolaisista asettuu naapurimaihinsa. Turkki, Syyrian naapurimaana, on vastaanottanut yli 4 miljoonaa pakolaista.

Suomen näkökulmasta merkittäviä pakolaisuuteen johtaneita konflikteja on maailma ollut 1970-luvulla Chilen sotilasvallankaappaus ja Vietnamin sota, 1990-luvulla Jugoslavian hajoamissodat ja Somalian sisällissota. Viimeaikaisista konflikteista etenkin vuoden 2011 arabikeväästä alkanut Syyrian sisällissota ja Afganistanin sota ovat vaikuttaneet Euroopan pakolaiskriisin syntyyn, ja sitä kautta Suomeen tulleiden pakolaisten määrään.

Espoo on vastaanottanut pakolaisia vuodesta 1989. Maahanmuuttajapalveluiden 30-vuotista taivalta juhlittiin joulukuussa 2019.  

Tulevaisuudessa haasteita luo etenkin ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmastosiirtolaisuus ja -pakolaisuus.

Maahanmuuttajapalvelut tukee uusia espoolaisia

Espoon Maahanmuuttajapalvelut vastaanottaa kuntaan muuttavat pakolaiset, ja tukee heitä kotoutumisessa, eli sopeutumisessa uuteen asuinmaahan ja kotikaupunkiin. Työskentely sisältää ohjausta, neuvontaa ja perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, sosiaalipalveluista, sosiaaliturvasta, asumisesta, suomen kielen opiskelusta, terveyspalveluista sekä perheenyhdistämisestä. Työllä annetaan tuki myös muille Espoon ammattilaisille.

Espoo on perinteisesti kantanut valtakunnassa suurimman vastuun alaikäisenä yksin tulleista pakolaislapsista ja -nuorista.

​​​​​​​Maahanmuuttajapalveluiden ammattilaisilta voi kysyä asiantuntija-apua kotoutumiseen, pakolaisuuteen, tai vaikkapa kieli- ja kulttuurivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä.

Sisukkuus yhdistää suomalaisia ja pakolaisia 

Espoo kaikille -podcastsarjassa on julkaistu jakso, jossa Espoon maahanmuuttajapalveluiden johtavat sosiaalityöntekijät Eeva Ström ja Jenni Lemercier kertovat, mitä maahanmuuttajapalveluiden ammattilaisten työnkuvaan kuuluu, ja miten voimme kaikki osaltamme tukea Espoossa asuvien pakolaisten kotoutumista.

Uutisnoston kuva: Unsplash