Pojat keskustelivat miestenpäivänä omana itsenä olemisesta monien paineiden ristitulessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
5.12.2018 klo 14.34

Millaiset normit ohjaavat poikien ja miesten käyttäytymistä? Voivatko pojat olla omana itsenään? Millainen on ryhmän paine? Kuka puuttuu porukassa huonoon käytökseen? Mikä on aikuisten vastuu? Muun muassa näistä aiheista keskusteltiin Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan miestenpäivän tilaisuudessa 29.11. Entressen kirjastossa.

Keskusteluun osallistuneet nuoret pohtivat muun muassa, että tyttö-poika-asetelma on edelleen koulussa vahva. Jos on vähän erilainen, tulee ongelmia: pojat tekevät edelleen perinteisiä poikien juttuja, vaikka muutkin asiat voisivat kiinnostaa. Esimerkiksi poikien tanssiharrastuksesta voi tulla sanomista muilta. Ryhmän paine on suuri ja vaikuttaa valintoihin. Urheilussa taas saatetaan kiusata poikaa, jos on huono ja myös eriävät mielipiteet saatetaan jättää keskusteluissa huomiotta.

Toisaalta esimerkiksi koulussa opinto-ohjaajat ovat nuorten keskustelijoiden mukaan kannustaneet valitsemaan itseä kiinnostavan opintoalan.  Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että aikuisilla ja opettajilla on vastuu koulussa puuttua muun muassa kiusaamiseen. Kaikilla tulee olla turvallinen olo!

Tilaisuudessa keskusteltiin myös vihapuheesta ja katsottiin tuore Nuorisopalvelujen Espoo kaikille -projektin video Stop vihapuhe!, joka kertoo nuorisopalvelujen hankkeesta vihapuheen tunnistamiseksi ja siihen puuttumisesta. Projekti voitti Espoon yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo palkinnon, TASSUn, tänä vuonna. Vihapuhe on toista ihmistä loukkaavaa puhetta ja joskus sitä voi olla vaikea tunnistaa. Olennaista on, että puhe satuttaa ja loukkaa vihapuheen kohteena olevaa.

Luottamushenkilöistä osa oli jopa järkyttynyt siitä, että erottelu tyttöjen ja poikien välillä on noinkin suuri. Myös poikien pitäisi voida olla oma itsensä. Keskustelun edetessä luottamushenkilöt korostivat puuttumisen tärkeyttä ja suvaitsevaisuuden korostamista. Jokaiseen havaittavissa olevaan tekoon tulisi puuttua heti, ettei se eskaloidu isommaksi konfliktiksi. Vihapuheeseen on oltava nollatoleranssi ja siihen on välittömästi puututtava esimerkiksi kouluissa. Liikunta kirvoitti myös luottamushenkilöitä toteamaan mm., että liikuntatunneista pitäisi jäädä hyvä fiilis ja muisto. Koulujen liikuntatunnit tuntuvat olevan pähkinä purtavaksi tulevaisuudessakin.

Myös yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun.

Kuvassa miestenpäivän tilaisuuden keskustelijoita

Nuorten akvaarioryhmän keskustelijoina olivat Niko Ahonen, Joshua Piipponen ja Oscar Smith. Luottamushenkilöistä tilaisuuteen osallistuivat Samuel Sylf (Keskusta), Aki Saariaho (Vihreät), Tuomas Tiainen (Liberaalipuolue), Markku Sistonen (SDP), Tere Sammallahti (KOK), Jyrki Lohi (PerusS) ja Hannu Laaksonen (KD). Tilaisuuden juonsi Hannu Heikkinen.