Sellon paneelissa keskusteltiin sateenkaari-ihmisten arjen parantamisesta

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
23.5.2018 klo 10.08

Toukokuun 17. päivänä vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Sellon kirjastossa järjestettiin paneeli, jossa keskusteltiin mm. yleisön ehdottamista aihepiiriin liittyvistä kysymyksistä. Tavoitteena oli löytää pieniä, konkreettisia parannuksia espoolaisten sateenkaari-ihmisten arkeen.  

Sellon paneelin keskustelijat
Panelisteina olivat (kuvassa vasemmalta oikealle) Panu Mäenpää, Hannu Heikkinen, Malin Gustavsson, Juha Beurling ja Kim Forsman. Paneelin juonsi Kaarina Salonen Espoon kaupungilta. 

”Kaupunki sitoutuu julkisesti tasa-arvon edistämiseen ja stereotypioiden torjumiseen. Julkinen sitoutuminen näkyy kaikessa toiminnassa kaupungin sisällä ja palveluissa kuntalaisille.” Näin on kirjoitettu eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjassa, jonka Espoon valtuusto on hyväksynyt 2008. 

Paneelikeskustelu oli vilkasta ja asioita tarkasteltiin monesta eri näkökulmasta. Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että konkreettinen tekeminen, tapahtumat ja näkyväksi tekeminen ovat osoitus kaupungin tahtotilasta ja Espoo-tarinan toteuttamisesta.  

Kielen ja sanojen merkityksestä keskusteliin. Asioiden sanoituksella on suuri merkitys. Kieli luo merkitystä ja kulttuuria; esimerkiksi puhummeko esimiehestä vai esihenkilöstä.  

Paneelissa esiin nousseita kysymyksiä: 

 • Onko Espoo turvallinen asukkailleen?  
 • Onko meillä tietoa siitä, mitä asukkaidemme arjessa tapahtuu?  
 • Voisiko Espoossa olla sähköinen postilaatikko tai ”palauteboxi”, jonne voisi lähettää palautetta syrjintäkokemuksista?  
 • Voisiko sateenkaarilippu- ja syrjintävapaa alue -tarroja olla näkyvillä kaupungin toimipisteissä? Tämä kertoisi käyttäjille kaupungin tahtotilasta. 
 • Voisiko uusissa kohteissa wc-tilat järjestää niin, että olisikin 3 vaihtoehtoa: nainen / mies / ei määritelty?  
 • Entäpä nuoret? Keskustellaanko kouluissa syrjinnästä ja suvaitsevaisuudesta?  
 • Voisiko sateenkaarivanhuksille järjestää päivätoimintaa?  
 • Voisiko alueita brändätä eri näkökulmista rohkeammin?  
 • Voisiko transihmisille tarjota omia uimahallivuoroja? 

Panelistit kertoivat myös kansainvälisistä hyvistä käytännöistä. Oslon kaupungilla on sateenkaarisertifikaatti. Lontoossa on kaupunginosia, jotka ovat profiloituneet yhdenvertaisuuden näkökulmasta, mikä on tuottanut taloudellista ja sosiaalista toimeliaisuutta yli odotusten. Tukholmassa on vanhainkoti sateenkaarivanhuksille. Ison-Britannian tiedustelupalvelu puolestaan voitti kilpailun ”100 parasta yhdenvertaisuustekoa” konkreettisista toimista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi. 

Yrityksistä esim. Deloittella ja McKinseyllä pidetään yllä avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä. Ne järjestävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville työntekijöilleen keskusteluryhmiä ja huolehtivat suvaitsevaisesta ilmapiiristä erityisesti maissa, joissa on pulmia sukupuolivähemmistöjen suhteen.  

Muun muassa tällaisia ajatuksia Espoon kaupunki ja sen päätöksentekijät saivat pohdittavakseen. 

Espoon kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, nuorisovaltuusto ja nuorisotila Kirjava haastoivat julkisia toimijoita sekä espoolaisia yrityksiä ja espoolaisia sateenkaariliputukseen 17. toukokuuta. Eri puolilla Espoota järjestetty liputus viesti kaikkien osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Espoo-tarinan mukaisesti. Liputuksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen. Sen toivotaan yleistyvän ja laajenevan eri puolilla Espoota ja kaupungin toimipisteissä. 

Katso videolta europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen puheenvuoro: Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä