TASSU-palkinto

Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta (2017) on ideoinut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSU:n, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi Espoon kaupungin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja. TASSU-palkinto myönnetään vuosittain.​

Palkinto julistetaan haettavaksi keväisin, maaliskuussa. Hakemusten arvioinnin tekee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa valittu luottamushenkilötyöryhmä. Voittajan valinta suoritetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksessa kesän alkupuolella.​

Vuoden 2020 voittajat julkistettiin Espoo-päivänä 28.8. ja palkinto jaetaan syyskuussa Gumbölen kartanossa.​

Vuonna 2020 kaupungin työyhteisöjen lisäksi espoolaiset palvelujen käyttäjät saivat ehdottaa palkittavaksi Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden, esimerkiksi urheiluseurojen tai muiden järjestöjen, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisääviä tekoja.

Kilpailuaika oli 12.3.–30.4.2020. Ilmiantaja kuvaili konkreettisen tasa-arvoa tai yhdenvertaisuutta edistävän teon, jossa näkyy:

Arvostava vuorovaikutus ja positiivinen ihmiskäsitys.
Miten teko edistää yhdenvertaisuutta ja/tai tasa-arvoa.
Toimijalle annettua asiakaspalautetta.

Kilpailuhakemusten arvioinnissa painotetaan teon monistettavuutta ja käytettävyyttä sekä vaikuttavuutta.

TASSU-palkinnolla palkittu Espoon kaupungin työyhteisö ja kuntalaisten ilmiantaman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteon voittaja saavat molemmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämistyöhön 1000 euroa.

Palkinnon hakijoita esitellään ja heidän tekojaan tehdään tunnetuksi muille työyhteisöille kuluvana vuonna eri tavoin.​

Tasa-arvotoimikunta vastaa palkinnon kehittämisestä. Vuonna 2018 haluttiin lisätä ostopalvelunäkökulmaa ja perustettiin uusi sarja ”ehdota ostopalvelukumppania -sarja”. Dementiakoti Villa Tapiola Oy sai vuonna 2018 kunniamaininnan teollaan Digitarina.​

​Ajatuksena on, että toteutamme koko Espoon kaupungin voimin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo-tekojen juurruttamista Espoo-tarinan mukaisesti.​

Palkinnon suojelijana toimii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

TASSU-palkinnot 2019

Video: Riilahden toimintakeskuksen ja Espoon kirjastojen hanke kehitysvammaisten työllistämiseksi.

Video: Nicehearts-Naapuriäidit

Vuonna 2018 TASSU-palkinnon saajaksi valittiin Espoon nuorisopalvelut ja vihapuheen vastainen projekti

Vihapuheen vähentämiseksi kehitettiin työkaluja ja osaamista Espoo kaikille -projektissa. Projektissa tuotettiin konkreettinen malli, jonka voi ottaa käyttöön myös nuorisopalvelujen ulkopuolella. Teko on ratkaisu alhaalta päin yhteiskunnassa esiintyvää epäasiallista puhetta kohtaan. Nuorisopalvelujen Espoo kaikille -projektin video Stop vihapuhe!  

2018 kunniamaininnan saajaksi valittiin Dementiakoti Villa Tapiola Oy​:n Digitarina​

Digitarinan video kertoo asukkaan elämäntarinan ja vahvistaa hänen identiteettiään. Vanhuksia avustetaan videoiden tekemisessä. Tekoa voi soveltaa missä tahansa.

2017 TASSU-palkinnon saajaksi valittiin Entresessen kirjaston lastentiimi​

Teon ydin on lasten yhdenvertainen ja tasa-arvoinen (maksuton) toiminta ​moninaisissa ryhmissä. Toiminta on lisännyt pienten poikien lukuintoa. ​Entressen kirjasto on myös turvallinen olohuone eri kulttuureista tuleville tytöille. ​Lapsia innostetaan kirjallisuuden ja kulttuurin maailmaan sukupuolesta riippumatta. ​Entressen kirjaston lastentiimin video.