Törky kuuluu roskikseen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.4.2019 klo 13.23

On käsillä taas demokratian merkkipaalu, kun meneillään on eri ryhmittymien vaalikampanjat. Tilanne huipentuu sunnuntaina 14.4.2019 käytävään eduskuntavaaliin. Eduskuntavaaliehdokkaat esittävät argumentteja puolesta ja vastaan, ja lopulta kansa äänestää sen mukaan, minkä kokee parhaimmaksi sillä hetkellä. Kansanedustajiksi valitaan suhteellisen vaalitavan mukaan ne, jotka ovat saaneet vahvimman mandaatin kansalta.

Vaalikampanjoissa ehdokkaat asettavat itsensä likoon ja samalla julkisen arvostelun kohteeksi. Naisehdokkaita meillä on ollut jo yli 100 vuotta, joskin on hyvä muistaa, että yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden valmistava komitea koostui ajan hengen mukaisesti miehistä. Ehdokkaiden ei ole tapana vain julkaista ajatuksiaan jossain, vaan tuoda itsensä tutuksi kansalaisille parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tähän em. tutustuttamiseen liittyy omat riskinsä. Nyt eduskuntavaalikampanjan aikana on julkisuudessa ollut esimerkiksi tapaus, jossa toimitusministeristön ulkoministeriä kohtaan hyökättiin fyysisesti torilla. Tampereelta on kerrottu ehdokkaan kokeneen ketsuppi-iskun. Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta järjesti naisten vaalipaneelin Minna Canthin päivänä, jolloin melkein jokaisella panelistilla oli kerrottavanaan kampanjaan liittyvä törkypuhe tai -viesti, jonka ovat saaneet osakseen.

Espoon kaupungin luottamushenkilöt ovat sitoutuneet Espoo-tarinan arvoihin, joita ovat esimerkiksi luottamushenkilöiden välinen arvostava vuorovaikutus ja yhteistyökyky. Luottamushenkilöt ovat sitoutuneet toimimaan myös avoimesti, oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti, inhimillisesti ja suvaitsevasti. Näitä tukee kaupunginhallituksen hyväksymä ohje häirintätapausten käsittelystä toimielimissä.

Mutta mikä suojaa luottamushenkilöitä ja sellaisiksi pyrkiviä kansalaisten heihin kohdistamalta töryltä? Sosiaalinen media on tässä suhteessa erityisen terävä kaksiteräinen miekka; se on tuonut kansalaiset lähelle korkeinta poliittista eliittiä, mutta samalla sen kautta on erityisen helppo kaataa erinäistä törkyä ehdokkaiden niskaan. Sosiaalisessa mediassa voi aina blokkailla ihmisiä, mutta usein sen ensimmäisen törkyviestin pystyy lähettämään, ja sekin on liikaa.

Politiikka on meidän kaikkien yhteisten asioiden hoitamista, ja siksi politiikkaan tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Demokratia on puutteellinen, jos törkyviestit, kalliit ja repivät vaalikampanjat, lapsiperheiden ajankäytölliset tai muunlaiset ongelmat saavat yhdenkin kansalaisen luopumaan ehdokkuudesta. Ei voi olla niin, että ehdokkaaksi uskaltautuvat vain ne, jotka ovat paksunahkaisimpia ja jotka mahdollisesti ovat itse törkypuheiden sutkauttelijoita; me pystymme parempaan.

Hannu Heikkinen, puheenjohtaja  
Veera Lampi, varapuheenjohtaja
Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta