Lukiolaiset oppivat Hack with Espoo -kurssilla, milloin verkossa mennään lain väärälle puolelle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.10.2019 klo 14.56

Otasali on hämärä, mutta yleisö on vaikuttunut, kun Benjamin Särkkä käy läpi hakkeroinnin historiaa 1990-luvulta tähän hetkeen. Lukiolaiset ja datanomiopiskelijat eri puolilta Espoota kuuntelevat keskittyneinä, vaikka kello on jo myöhäisen iltapäivän puolella. 

Benjamin Särkkä tunnetaan Disobey-hakkerointitapahtuman perustajana ja valkohattuhakkerina, joka tekee päivätyötään Nordean tietoturva-asiantuntijana. “Perspektiivi siitä, mikä on oleellinen vaara verkossa, on muuttunut. Aikaisemmin harrastelijahakkerit testasivat, mihin oli mahdollista päästä käsiksi, mutta nykyisin hakkerointi on yhä useammin järjestäytynyttä rikollisuutta.” 

Benjamin Särkkä kertoo lukiolaisille eettisestä hakkeroinnista

Eettinen hakkerointi opettaa tietoturvaa

Suurin osa tavallisen ihmisen tiedosta ei ole kiinnostavaa, mutta kunkin it-resursseja on mahdollista hyödyntää ja myydä eteenpäin. “Esimerkiksi web-kameran kuvayhteyden myyminen voi joihinkin rikollisiin tarkoituksiin olla oleellinen juttu. Tieto on muuttunut arvokkaaksi yhteiskunnallisella tasolla. Taustalla ovat siis voimakkaasti rahalliset tekijät”, kertoo Särkkä, kun opiskelijat kysyvät, mikä rikollisia kiinnostaa. 

Särkän puhe vilisee alan termistöä, mutta asiaa tuntemattomallekin tulee selväksi, miten omasta tietoturvasta voi ja tulee pitää huolta. Hyvä salasana suojaa tilejä. Suojaava salasana on lisäksi riittävän pitkä, eli siinä on paljon merkkejä. Toiseksi on hyvä, jos salasana sisältää erilaisia kirjain- ja numeroyhdistelmiä. “Tuli sellainen olo, että täytyy vaihtaa salasanat”, totesi Espoon yhteislyseon opiskelija Claudelle Klutse luennon jälkeen. 

Opiskelijat ovat ottaneet Hack With Espoo -kurssin innolla vastaan. “Hakkerointi kuulostaa kiinnostavalta ja lähdin mukaan, koska aihepiiri ei ole minulle entuudestaan tuttu”, kertoo Espoon yhteislyseon lukiossa opiskeleva Claudelle Klutse. Suursuosion saanut kurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2018 Espoon lukiolaisille. Sille toivottiin jatkoa, joten nuoret pääsevät harjoittelemaan vastuullisuutta sekä hakkerointiin tarvittavia työkaluja ja tietoturvaa tänäkin syksynä. Lukiolaisten lisäksi kurssille osallistuu nyt ensimmäistä kertaa Omnian datanomiopiskelijoita.

Opiskelijat hakkeroivat SanomaPron Kampus -oppimisympäristöä 

Espoon kaupunki toteuttaa kurssin yhdessä kumppaniyritystensä kanssa. Tietoturvayritys Second Nature Security (myöh. 2NS) on päävastuussa opetuksesta, ja muina opetusta tukevina ja mahdollistavina kumppaneina ovat LähiTapiola, SanomaPro sekä Cisco. Lisäksi kurssille tulee luennoitsijoita niin hakkeriyhteisöistä kuin viranomaisistakin. 

Nuoret pääsevät hakkeroimaan SanomaPron Kampus-oppimisympäristöä 8.11. pidettävässä työpajassa. Työpajassa 2NS:n hakkerit opettavat nuorille työkaluja, joilla voi hallitusti tutkia tietoverkkoja. “Lopuksi annamme nuorille mahdollisuuden tutkia Espoon käytössä olevia palveluita”, kertoo tietoturvapäällikkö Matti Parviainen Espoon kaupungilta. Tarkoituksena on paljastaa järjestelmien haavoittuvuuksia, mikä auttaa paitsi yrityksiä, myös kaupunkia parantamaan tietoturvaa. 

“Minua on aina kiinnostanut tietotekniikka. Olen käynyt kaikki lukion tarjoamat it-kurssit paitsi tämän. Koen, että Hack with Espoo on hyvä lisä, sillä hakkerointi on minulle entuudestaan tuntematonta. Odotan innolla työpajaa”, kuvailee odotuksiaan Otaniemen lukiossa opiskeleva Robin Kvist. 

Yhteyshenkilöt: 

Lukion lehtorit Matti Heikkinen, matti.heikkinen@eduespoo.fi ja Tom Gladh tom.gladh@espoo.fi 

Espoon kaupungin tietoturvapäällikkö Matti Parviainen matti.parviainen@espoo.fi

Aikaisemmin Hack with Espoo -kurssista uutisoitua: