Kansainvälistä YK-päivää juhlittiin Espoon lukioissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.10.2019 klo 12.56

YK-päivän kunniaksi 24.10. Espoon yhteislyseon lukion studia generalia-sarjan luennon piti Suomen YMCA:n liiton kansainvälisen työn suunnittelija Milla Mäkinen. Tilaisuuden lopuksi lukiolaisilla oli mahdollisuus tiputtaa kolikkonsa Punaisen Ristin lippaisiin katastrofirahaston hyväksi. EYL on virallinen YK-koulu ja pyrkii toiminnallaan edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Milla Mäkinen luennoimassa lukiolaisille

Noin 200 lukiolaista kuunteli mielenkiinnolla Mäkisen tarinaa siitä miten itse lähti 8-vuotiaana mukaan YMCA:n toimintaan koripalloa pelaamalla. Pikkuhiljaa hän oli innostunut vaikuttamismahdollisuuksista järjestössä ja opintomatka Afrikkaan lukioikäisenä vahvisti halua tehdä vastaavanlaista kehitysaputyötä tulevaisuudessa. Lukion jälkeen hän pohti erilaisia vaihtoehtoja ja päätyi opiskelemaan yleistä valtio-oppia maailmanpolitiikan tutkimuksen linjalla ja valmistui 2018. Nyt valtiotieteiden maisterina hän tekee tärkeää työtä maailman suurimmalle nuorisojärjestölle koordinoimalla mm. pakolaisten auttamiseen liittyviä projekteja Libanonissa ja Gambiassa.

Mäkinen korosti puheessaan liikunnan merkitystä yhteisöllisyyden ja siltojen rakentamisessa. Järjestö pitää YK:n 2250 päätöslauselmaa Nuoret, rauha & turvallisuus erittäin tärkeänä, sillä se on tällä hetkellä ainoa nuoria koskeva sopimus maailmassa vaikka yli puolet maailman väestöstä koostuukin nuorista. Nuorille tulee tarjota enemmän mahdollisuuksia osallistua positiivisella tavalla muutokseen ja rauhan rakentamiseen ja YMCA onkin ollut aktiivisesti mukana Maailmanliiton UN Advocacy Groupissa sekä luomassa YMCA peacemakers -verkostoa. Näiden kautta nuoret voivat saada kansainvälisiä kokemuksia ja jakaa ideoita. Ehdotuksia Nuorten rauhanpalkinnon -saajaksi otetaan vastaan 31.10. asti!

Linkit:
https://www.facebook.com/groups/ymcapeacemakers/
https://ymca.fi/rauhanpalkinto/

Kirjoittanut Espoon yhteislyseon lehtori Anna Puhakka