Pääministeri Sipilä ilmailuvierailulla Haukilahden lukiossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.10.2017 klo 12.45

Pääministeri Juha Sipilä vieraili tiistaina 3.10. Haukilahden lukiossa. Vierailun aiheena oli ilmailu.

Pääministeri Sipilä piti ilmailuun liittyvän puheen, jossa hän korosti lukion ilmailukursseja hienona mahdollisuutena. Sipilä kertoi oman ilmailuharrastuksensa alkaneen yliopistolla ystävän ehdotuksesta, ja nyt takana on noin 2 000 lentotuntia erilaisissa olosuhteissa. Upeina lentokokemuksina hän mainitsi Atlantin ylittämiset pienellä potkurikoneella, koska maisemat revontulineen ja jäälauttoineen jäävät pitkäksi ajaksi mieleen.

Pääministerin mukaan lentämisessä on vaiheita, joissa ihmisen suuntavaisto häiriintyy ja on luotettava siihen, mitä mittarit kertovat. Hän löytääkin yhtäläisyyksiä politiikan tekemisen ja lentämisen välillä:

– Molemmissa pitää luottaa suunnitelmiin ja mittareihin, kun ollaan keskellä epäselvää jaksoa.

Myös nuoret pääsivät esittämään kysymyksiä pääministerille. He olivat kiinnostuneita mm. siitä, miten pääministeri johtaa itseään ammatissaan ja millaisena hän näkee tulevaisuuden lukion.

– Media ja oppositio pitävät kyllä huolta siitä, että pysyn motivoituneena, Sipilä vitsaili.

Pääministeri uskoo, että myös tulevaisuudessa lukio on tärkeä osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Vaikka digitalisaatio ja keinoäly saattavatkin muuttaa opetusmenetelmiä, lukion yleissivistävä ydin pysyy.

Kurssit väylänä ilmailualan ammatteihin

Haukilahden lukio järjestää kaksi ilmailuun liittyvää kurssia, jotka Espoon kaikkien lukioiden opiskelijat voivat valita osaksi opintojaan. Jo vuodesta 2008 alkaen järjestetyn ilmailukurssin tarkoituksena on antaa realistinen kuva lentäjän ammatista ja harrastuslentämisestä. Vuodesta 2015 alkaen on ollut mahdollista suorittaa myös kurssi, joka sisältää yksityislentäjän PPL-lupakirjan ja toimii hyvänä ponnahduslautana ilmailualan ammatteihin.

Haukilahden lukion rehtori Pekka Piri kertoo, että ajatus ilmailukoulutuksesta tuli alun perin vanhemmilta. Espoon lentäjäkoulutus oli lajissaan ensimmäinen pääkaupunkiseudulla. Nykyisin molemmat ilmailukurssit järjestetään Haukilahden lukiossa kerran lukuvuodessa. Kurssit ovat opiskelijoille omakustanteisia.

Espoon lukioiden ilmailutoiminnan kautta opiskelijat voivat löytää tiensä unelma-ammattiinsa. Haukilahden lukiossa kurssin käyneitä opiskelijoita toimii nykyisin lentäjinä esimerkiksi kaupallisissa yrityksissä, ilmavoimissa, rajavartiolentueessa ja helikopteritoiminnassa.

Sipilä tapasi ilmailukurssin opiskelijoita

Pääministeri Sipilä tapasi ilmailukurssin suorittaneita ja sillä parhaillaan opiskelevia opiskelijoita. Kuvassa vas. Topias Eloranta, Antti Venäläinen, Thomas Stubb, Liisa Alakulju, Ida-Maria Kyyrö, pääministeri Sipilä, Kai Vallineva.

Lisätietoja:

Kai Vallineva
Espoon lukioiden ilmailutoiminta
p. 0400 410091
kai.vallineva@gmail.com

Pekka Piri
Haukilahden lukion rehtori
p. 050 590 6327
pekka.piri@espoo.fi