Nollapäästöpäivänä Otaniemen lukiossa keskusteltiin hiilijalanjäljestä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.12.2019 klo 19.51

Nollapäästöpäivää vietettiin kouluissa ja lukioissa syyskuussa 2019. Otaniemen lukion Kestävän kehityksen ryhmä järjesti Nollapäästöpäivän tapahtuman, jossa puhumassa oli mm. opetusministeri Li Andersson. Espoon kaupungin Kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala toi puolestaan Kestävän Espoon terveiset tapahtumaan. 

Nollapäästöpäivä Otaniemen lukiossa, Nollapäästöpäivä Otaniemen lukiossa

Kuva: Atte Leskinen

Otaniemen lukion kestävän kehityksen ryhmä mukana hiilijalanjäljen puolittamistalkoissa 

Kansainvälisen Nollapäästöpäivän 21.9. tavoitteena oli antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kiinnittää huomiota omien valintojemme aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin ja herätellä tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja. Ajatus erillisen Nollapäästöpäivän tapahtuman järjestämiseen lähti Kestävän kehityksen ryhmän opiskelijoilta sekä muutamalta aktiiviselta lehtorilta.

"Kestävä kehitys ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat tärkeitä asioita. Innostusta järjestämiseen ei siis tarvinnut hakea kaukaa. Haluamme olla mukana hiilijalanjäljen puolittamistalkoissa omalta osaltamme. Lisäksi tavoitteenamme on vakiinnuttaa Nollapäästöpäivän viettoa Suomeen. Kumppaneina Nollapäästöpäivässä meillä olivat CLC sekä Talous ja Nuoret TAT”, kuvaili lukion lehtori Aki Saariaho tapahtumajärjestämisen kulkua. 

Ilmastoystävällinen kahvila ja WWF:n hyvien uutisten näyttely viihdyttivät kävijöitä

Opiskelijat hoitivat Nollapäästöpäivän tapahtuman käytännön järjestelyitä. Leipomisesta innostuneet opiskelijat valmistelivat Nollapäästöpäivän tapahtumaan ilmastoystävällisen kahvilan. Kaikki kahvilan myytävät herkut olivat opiskelijoiden omilla resepteillä leivottuja - ja tietenkin ilmastoystävällisiä.  

Opiskelijat toteuttivat myös WWF:n hyvien uutisten näyttelyn, joka johdatti vieraat lukion aulasta Otasaliin. Lisäksi Otaniemen lukion opiskelijat osallistuivat ahkerasti Nollapäästöpäivän kilpailuun, jossa tänä vuonna tehtiin videoita hiilijalanjäljen puolittamisesta. Valtakunnallisen Me tehdään siistimmin -kisan parhaat videot palkittiin palkintoseremoniassa.

Otaniemen lukion kestävän kehityksen ryhmäläisiä lavalla

Kuva: Atte Leskinen
 
Espoo haluaa olla kestävä kaupunki 

Espoon kaupungin kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitalan tärkein viesti lukiolaisille Nollapäästöpäivänä oli, että Espoon kaupungin hiilikädenjälki on moninkertainen verrattuna hiilijalanjälkeen. Hiilikädenjälki tarkoittaa muiden toimijoiden hiilijalanjäljen pienentämistä. Laitala kertoi, että Espoossa kehitetään kestäviä kaupunkiratkaisuja yhdessä kumppaneiden ja kuntalaisten kanssa. “Kestäville ratkaisuille on kysyntää maailmalla”, totesi Laitala

Kestävä kehitys on tärkeä osa paitsi koulujen, myös koko kaupungin arkea. Espoo on mukana 25 kaupungin edelläkävijäjoukossa, jonka tavoitteena on saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet jo vuoteen 2025 mennessä. Yksi painotetuista tavoitteista Espoossa on osuvasti oppiminen ja koulutus. 

Kouluissa ja lukioissa kasvetaan kestävään elämään ympäri vuoden. Jaamme joulukuussa esimerkkejä kouluilla ja lukiolla tehdyistä teoista sekä kaupungin kanavissa koko kaupungin kestävästä toiminnasta. Teot voivat olla kestäviä niin ympäristölle kuin ihmisten hyvinvoinnille.

Li Andersson puhumassa Nollapäästöpäivässä

Kuva: Atte Leskinen

Esimerkkejä kestävistä teoista sosiaalisessa mediassa: 

#KestäväEspoo #kestävälukio

Twitter @OpetusEspoo @EspooEsbo @SvebiEsbo 

Instagram @espoonkaupunki 

Facebook Espoo - Esbo 

Muut uutiset aiheesta: 
Nollapäästöpäivää vietetään kouluissa ja lukioissa (17.9.2019)