Espoon lukioihin ennätysmäärä hakijoita

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.3.2020 klo 14.09

Espoon kaupungin suomenkielisiin lukioihin on tänä keväänä ensisijaisia hakijoita yhteensä 2 170. Viime vuonna hakijoita oli 2 001, joten hakijoiden määrä nousi 8,3 %. Viime vuonna hakijamäärä nousi 6,6 %. Aloituspaikkoja kohden ensisijaisia hakijoita on 1,19 (vuonna 2019 vastaava luku oli 1,12). Myös Omnian ammatillinen koulutus kiinnosti hakijoita. Kaikille nuorille tarjotaan jatkopaikka.

Espoon lukioiden aloituspaikkamäärää nostettiin edellisvuodesta. Aloituspaikkoja Espoon kaupungin suomenkielisissä lukioissa on 1 819 ja Kauniaisissa 134. Lukion aloituspaikkoja varattiin viime vuoden tapaan lähes 64 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Edellisvuonna aloituspaikkoja oli Espoossa 1 782 ja Kauniaisissa 134. 

Suurin kasvu ensisijaisten hakijoiden määrissä tapahtui Etelä-Tapiolan lukiossa, johon haki ensisijaisesti 254. Lukumääräisesti eniten hakijoita oli Otaniemen lukioon (648). 

Päästäkseen Espoon lukioihin opiskelijan lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,00. Lopulliset sisäänpääsykeskiarvot vaihtelevat vuosittain hakijamäärän mukaan ja selviävät vasta tulosten julkistamisen yhteydessä. Vuonna 2019 matalin sisäänpääsykeskiarvo oli 7,00 ja vuonna 2018 7,75. 

Ruotsinkielisen Mattlidens gymnasiumin hakijamäärä nousi jälleen 

Espoon ruotsinkieliseen lukioon, Mattlidens gymnasiumiin, oli 290 ensisijaista hakijaa (2019: 256). Lukion yleislinjan aloituspaikkoja oli 150 ja englanninkielisen IB-linjan 50. 

Omnian ammatillinen koulutus kiinnosti yhteishaussa 

Omnian ammatillisiin koulutuksiin haki yhteishaussa tänä keväänä ensisijaisesti 1310 hakijaa ja yhteensä Omniaan tehtiin 5669 hakua. Aloituspaikkoja yhteishaussa oli 1545.  

Eniten ensisijaisia hakijoita oli Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon. Suhteessa aloituspaikkoihin media-alan ja kuvallisen ilmaisun, tieto- ja viestintätekniikan, taideteollisuusalan (puuala) sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkintoihin haettiin eniten. Määrällisesti hakijoita oli eniten liiketoiminnan, sosiaali- ja terveysalan, sähkö- ja automaatioalan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoihin.  

Yhteishaun hakijamäärissä näkyy koko ajan suosiota kasvattava jatkuva haku, jonka kautta Omnian ammatillisen koulutukseen opiskelijoista valitaan jo reilusti yli puolet.  

Yhteishaun tulokset julkaistaan 11.6.2020 

Koulutukseen hyväksytyt saavat tiedon valinnoista aikaisintaan 11.6.2020. Lukioiden valintatulokset julkaistaan osoitteessa www.espoo.fi/lukiovalinnat ja Omnian valintatulokset osoitteessa www.omnia.fi niiden hakijoiden osalta, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa hakulomakkeessa. Saatu opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 25.6.2020. 

Kaikille nuorille tarjotaan jatkopaikka 

Omnia, Espoo, Kirkkonummi ja Kauniainen vastaavat yhteistyössä alueen koulutustakuun toteutumisesta.  Kaikille perusopetuksen päättäville nuorille varmistetaan jatkopaikka. Jos nuori jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, hänelle on tarjolla monia koulutusmahdollisuuksia. 

Lisähaut lukioiden täyttämättä jääneille koulutuspaikoille alkavat aikaisintaan 12.6.2020. Täyttämättä jääneille ammatillisen koulutuksen koulutuspaikoille haetaan jatkuvan haun kautta. Lisätietoja saa osoitteista omnia.fi/jatkuvahaku tai opintopolku.fi

Lisäksi haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen järjestetään 19.5.–21.7.2020. Tällöin nuori voi hakea peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (VALMA, kymppiluokat, vieraskielisten LUVA). 

Etsivän nuorisotyön ohjaajat palvelevat nuoria Espoon Ohjaamotalossa kesällä. www.espoo.fi/ohjaamotalo  

Neuvoa ja tietoa hakijan ohjauspalvelu InfoOmniasta 

Hakijan ohjauspalvelu InfoOmniasta saa tietoa opiskeluvaihtoehdoista, hakuajoista ja -tavoista sekä apua koulutuksiin hakeutumisessa myös läpi koko kesän. 
Palvelunumero: 09 2319 8360 
Sähköposti: info@omnia.fi 

InfoOmnian toimipisteet: 
Leppävaara: Upseerinkatu 1-3, Leppävaara (Avecin talo) 
Espoon keskus: Kirkkokatu 16 B, Espoon keskus 

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.espoo.fi/yhteishaunjalkeen sekä osoitteista www.omnia.fi/yhteishaku2020 ja www.opintopolku.fi 

Espoon lukioiden aloituspaikat ja ensisijaiset hakijat v. 2019 ja v. 2020 (pdf, 16 Kt)