Hyvinvoinnista oppimisen iloa! -webinaari kannusti opettajia monipuoliseen toiminnallisuuteen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.10.2020 klo 14.30

Hyvinvoinnista oppimisen iloa! -seminaari järjestettiin tänä vuonna jo kolmatta kertaa Espoon, Helsingin, Nurmijärven, Riihimäen ja Vantaan kasvatuksen, oppimisen ja liikunnan toimijoiden yhteistyönä. Seminaaripäivät ovat olleet suosittuja tapaamispaikkoja myös urheiluseurojen, lajiliittojen ja alan toimijoiden keskuudessa. Vallitsevista olosuhteista johtuen seminaari järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti webinaarina, jota seurasi runsas määrä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia.  

Aamupäivän livelähetys tarjosi osallistujille inspiroivia puheenvuoroja ja keskusteluja. Yhtenä tapahtuman pääesiintyjistä nähtiin viittomakielellä räppäävä, Signmark-nimellä tunnettu Marko Vuoriheimo, joka luennoi tahdonvoiman ja asenteen vaikutuksesta unelmien toteuttamisessa.

Iltapäiväksi jakauduttiin erilaisiin työpajoihin, jotka sisälsivät monipuolista ohjelmaa ja konkreettisia vinkkejä liikunnan ja toiminnallisuuden hyödyntämiseen opetuksessa. Varhaiskasvatuksen työpajassa espoolainen varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Pulli esitteli toiminnallisia loruja ja liikkumisen iloa lasten joogan muodossa.

Perusopetuksen työpajassa keskityttiin muun muassa espoolaisessa alakoulussa opettavan Maija Ylevän vinkkeihin toiminnallisen opetuksen syventämiseen oppilaita osallistaen. Toisen asteen työpajassa esiteltiin esimerkiksi virtuaalipelien mahdollisuuksia opiskelun rytmittämisessä, pedagogisia pihapelejä sekä elämyspedagogiikan mahdollisuuksia opiskelijoiden osallisuuden vahvistamiseksi.  

Etäkohtaamisista huolimatta päivä onnistui herättämään ajatuksia ja antoisaa keskustelua. Toiminnallisuuden keinoja ja hyötyjä hyvinvoinnille esiteltiin monesta näkökulmasta, eikä sen tärkeyttä unohdettu webinaarin aikanakaan: ohjelman väliin oli ujutettu lukuisia tauko- ja aivojumppia keskittymisen tueksi.  

Teksti ja kuvat: Pia Kaspi

Eläinkortteja lasten joogaan

Lukuvuonna 2020-2021 hyvinvointi ja turvallinen arki ovat kouluissa toimintakulttuurin kehittämiskohteena. Kouluissa opetellaan ja kannustetaan huolehtimaan sekä omasta että koko yhteisön hyvinvoinnista ja turvallisesta arjesta. Hyvinvointi tukee oppimista ja edistää kokonaisvaltaista kehitystä. Jaamme esimerkkejä teemasta verkossa ja somessa.