Peruskoulun jälkeen

Espoossa jokaiselle peruskoulunsa päättäneelle turvataan jatkopaikka. Suurin osa opiskelijoista jatkaa peruskoulun jälkeen lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai tulee valituksi erilaisiin lisä- tai valmistaviin koulutuksiin. Peruskoulun jälkeisiin opintoihin hakeudutaan valtakunnallisen yhteishaun kautta. Lisää tietoa yhteishausta.

Kuvassa kerrotaan miten yhteishaun jälkeen paikka otetaan vastaan

Yhteishaun tulokset

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 11.6.2020 oppilaitosten verkkosivuilla. Jos tarvitset ohjausta, ole yhteydessä oman peruskoulusi opoon. Opot ilmoittavat ennen lukuvuoden päättymistä, milloin ovat kesällä tavattavissa.

Opiskelupaikan vastaanottaminen on vahvistettava viimeistään torstaina 25.6.2020. Jos et ota saamaasi opiskelupaikkaa vastaan, ilmoita paikan peruuttamisesta oppilaitokseen. Peruutuspaikoille valitaan opiskelijat varasijojen mukaisessa järjestyksessä. Ilman koulutuspaikkaa jääneet saavat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan hakijan pistemäärä ja sijoittuminen varasijoille kussakin hakukohteessa. Lisätietoja Opintopolussa.

Lukiopaikan vastaanottaminen 11.–25.6.2020

Tulokset julkaistaan oppilaitosten verkkosivuilla sekä osoitteessa www.espoo.fi/lukiovalinnat niiden hakijoiden osalta, jotka ovat hakulomakkeessa antaneet siihen luvan. Jos olet antanut hakulomakkeella oman sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen, jossa näet valintatilanteesi. Samassa sähköpostissa on myös linkki, jonka kautta voit ottaa paikan vastaan sähköisesti.

Espoon lukioiden omilta kotisivuilta löydät lisätietoa paikan vastaanottamisesta sekä mahdollisista uusien opiskelijoiden ohjauspäivän aikatauluista.

Opiskelupaikka on vastaanotettava 25.6.2020 mennessä.

Ammatillisen koulutuksen paikan vastaanottaminen

Tulokset julkaistaan oppilaitosten verkkosivuilla omnia.fi/yhteishaku2020 niiden osalta, jotka ovat antaneet luvan nimen julkaisuun. Opiskelupaikka on vastaanotettava 25.6.2020 mennessä.  Opiskelupaikan voi vastaanottaa sähköisesti linkin kautta, jonka hakija saa hakemuksessa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Jos opiskelupaikan ottaa vastaan sähköisesti, tulee kuitenkin toimittaa opiskelupaikan vahvistuslomake kirjallisena sekä kopiot koulutodistuksista InfoOmnian asiakaspalvelupisteisiin (Kirkkokadun InfoOmnia, Kirkkokatu 16 B tai Upseerinkadun InfoOmnia, Upseerinkatu 1-3).

Omnian sivuilta omnia.fi/yhteishaku2020 löydät lisätietoja paikan vastaanottamisesta sekä Tervetuloa Omniaan-päivien aikataulut ja linkit etätilaisuuksiin. Jokainen Omnian toimipiste järjestää etäyhteydellä 16.-17.6.2020 Tervetuloa Omniaan -päivän kaikille opiskelupaikan saaneille. Lisätietoja Omnian sivuilla.

Haku koulutuksiin jatkuu kesällä!

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa lukiossa tai ammattikoulussa? On vielä monta mahdollisuutta saada jatkopaikka! Kesän hakuaikoihin ja koulutuksiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Lisähaut kevään yhteishaussa täyttämättä jääneille lukiopaikoille alkavat aikaisintaan 11.6. ja paikkoja täytetään varasijalistan mukaisesti 14.8.2020 saakka. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa, ks. omnia.fi/jatkuvahaku. Haku kymppiluokille ja valmistaviin koulutuksiin alkaa jo toukokuussa 2020. Kesän aikana voi myös vapautua peruutuspaikkoja, joita täytetään varasijalistan mukaan.

Koulutustarjonnan löydät Opintopolusta. Hae koulutukseen ja lähde hyvillä mielin kesäloman viettoon!

Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen

Perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan 19.5.–21.7.2020 Opintopolun kautta. Nettihakemus on tallennettava hakujärjestelmään viimeistään 21.7.2020 klo 15.00. Valmistavia koulutuksia ovat

Valmistavan koulutuksen haun tulokset julkaistaan aikaisintaan 31.7.2020. Oppilaitokset ilmoittavat valinnasta puhelimitse.Valmistavan koulutuksen opiskelupaikan menettää, jos sitä ei ota vastaan 14.8.2020 mennessä.

Mistä saan apua ja neuvontaa?

 • Oman koulun oppilaanohjaajalta
 • Ohjaamotalosta saat tietoa ja apua
  • opiskelumahdollisuuksista
  • työelämästä, työnhausta ja toimeentulosta 
  • asumisesta, arjenhallinnasta ja hyvinvoinnista
  • vapaa-ajanmahdollisuuksista
 • Etsivä nuorisotyö sijaitsee Ohjaamotalossa
 • InfoOmniasta saat apua 
  • eri opiskeluvaihtoehdoista, hakuajoista ja -tavoista
  • koulutuksen rahoitusmahdollisuuksista ja muista etuuksista
 • Ammattiopisto Livestä saavat apua ja neuvontaa erityisen tuen oppilaat

Toimitathan opiskelutietolomakkeen uuteen opiskelupaikkaasi!

Opiskelutietolomake (ks. liite alla) palautetaan täytettynä siihen oppilaitokseen, mistä oppilas ottaa paikan vastaan seuraavaksi lukuvuodeksi. Lomake on pääkaupunkiseudun yhteinen ja sen täyttäminen on toivottavaa. Peruskoulunsa keväällä päättävät oppilaat saavat paperisen lomakkeen päättötodistuksen mukana.

Opiskelutietolomake perusopetuksesta jatko-opintoihin (pdf, 262 Kt)