Oppilaiden lukuintoa lisätään monin keinoin - Friisilän koulun lukusyksy huipentui kirjallisuusmessuihin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.12.2019 klo 11.00

Lukuloikka alkoi espoolaiskouluissa jo syksyllä 2017, ja oppilaiden, opettajien sekä asiantuntijoiden kanssa on ideoitu erilaisia tapoja edistää lukemista. Kuudesluokkalainen Saku kertoo koulunsa kirjallisuusmessuista.

Raportti kirjallisuusmessuista

Oppilaiden tekemät pisteet olivat hauskoja ja ne tarjosivat monipuolista tekemistä. Niissä pelattiin mm. Kahoot-tietovisapeliä, kirjoitettiin tarinoita ja ratkaistiin erilaisia ongelmia sekä tehtiin mielenkiintoisia tietovisoja.

Monissa kilpailuissa oli voitettavissa palkintoja esimerkiksi karkkia, kunhan sai eniten vastauksia oikein.

Esillä oli monenlaisia kirjallisuudenaiheita, esimerkiksi fantasiaa, huumoria, tietokirjallisuutta, sarjakuvia ja runoja sekä vapaa-aikaa ja harrastuksia.

Esimerkiksi Sarjakuvat-pisteellä pelattiin Kahoottia. Jos voitit kisan, sait pahvikupillisen popcornia. Pisteellä oli myös mahdollisuus lukea sarjakuvia ja kirjoittaa oma tarina.

Luvassa oli myös jännittävämpää tekemistä. Fantasia-piste sisälsi pakohuoneen, jonka aiheena oli Harry Potter ja hänen huoneensa. Huoneessa piti kääntää palapelinpalat niin, että niistä muodostuisi teksti, joka kertoisi karkkien sijainnin.

Haastattelimme myös rehtori Jaana Karppista hänen mielipiteestään kirjallisuusmessuista:

 “Aihe on ollut meillä jo alkusyksystä lähtien. Se on erityisen tärkeä, sillä lukutaito heikkenee selvästi koko maailmalla”, kertoo rehtori.

 “Aina ollaan luettu, mutta luokat ovat innostuneet entistä enemmän ja se näkyy luku- sekä kirjastovälitunneilla. Myös vanhempainyhdistys on tukenut oppilaita esimerkiksi tsemppirahalla.”

Teksti: Saku Miettinen 6a

Friisilän koulussa syksyn ajan panostettu erityisesti lukemiseen ja lukutaidon kehittämiseen. Kirjallisuusmessujen pisteet olivat oppilaiden ideoimia. Messuilla oppilaat pääsivät tutustumaan kirjallisuuteen oppilaiden valitsemien kirjojen kautta ja heitä innostetaan lukemaan erilaisten toiminnallisten pisteiden avulla.

Lisää aiheesta:

Lasten lukutaitoon panostetaan Espoossa (22.4.2019)

Lukuloikkaa Espoon kouluissa (19.4.2018)

Kuvassa kirjoja.

Kuvassa oppilaat pelaavat kirja-aiheista visailua tableteilla.