Kalajärven lähipalvelukeskus kehittyy palvelutoriksi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.8.2019 klo 13.05

Espoon kaupunki kokeilee Kalajärven lähipalvelukeskuksen muuttamista palvelutoriksi. Muutokset alkavat näkyä ensi vuodenvaihteesta alkaen. Esimerkkinä Kalajärven palvelutorille toimii Matinkylässä elokuusta 2016 toiminut Ison Omenan palvelutori.

Uusi palvelutori sijoittuu lähipalvelukeskukseen, joka tunnetaan myös Ruskatalona ja jossa on jo nykyisin useita Espoon kaupungin palveluyksiköitä: kirjasto, neuvola, terveysasema, asiointipiste, hammashoitola, kotihoito ja sosiaalipalveluja. Muutos palvelutoriksi ei ainakaan aluksi vaikuta palvelujen kirjoon, mutta tiivistää niiden välistä yhteistyötä.

”Perinteisesti julkiset palvelut toimivat omissa siiloissaan. Palvelutorimallin tavoitteena on parantaa asiakaspalvelua siten, että eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä, yhteisen asiakkaan hyväksi, kuntalaisten arkea helpottaen”, kertoo Espoon kaupungin asiointipalvelupäällikkö Juha-Pekka Strömberg.

Kuntalaiset mukaan suunnitteluun

Varsinaisten asiakaspalvelu- ja vastaanottotilojen lisäksi tulevan Kalajärven palvelutorin kiinteistössä on 300–400 neliötä kuntalaisten yhteiseen käyttöön tarkoitettuja tiloja salista opetustilaan. Tällä hetkellä ne ovat vajaakäytöllä, ja palvelutorin tavoitteena on tehostaa myös niiden käyttöä.

”Muutosta palvelutoriksi on valmisteltu yhdessä lähipalvelukeskuksen yksiköiden kanssa viime marraskuusta lähtien. Kalajärven asukkaita olemme kuulleet kaikkiin kotitalouksiin jaetulla asukaskyselyllä. Otamme kuntalaiset vahvasti mukaan myös suunnittelemaan toimintaa nyt, kun kokeilun aloitus varmistui”, Strömberg lupaa.

Hyvät peruspalvelut myös aluekeskuksiin

Espoon kaupunki on linjannut valtuustokauden 2017–2021 tavoitteeksi, että julkisia palveluja saman katon alle kokoavia palvelutoreja perustetaan kaupunkikeskuksiin ja joukkoliikenteen solmukohtiin.

Kalajärven palvelutori valikoitui toteutettavaksi ennen isompia kaupunkikeskuksia siksi, että siellä oli valmiina sekä toimivat palvelut että tilat. Lisäksi kaupunki haluaa varmistaa hyvät palvelut myös pienemmissä aluekeskuksissa.

Kalajärven palvelutoria tai mahdollisia muitakaan tulevia palvelutoreja ei kopioida sellaisenaan Ison Omenan palvelutorimallin pohjalta, vaan jokaisen kaupunkikeskuksen kohdalla pohditaan, mitkä ovat tärkeimmät julkiset palvelut juuri kyseisellä alueella.

Kalajärven palvelutori on palvelukirjoltaan ja kooltaan noin puolet Ison Omenan palvelutorista: neliöitä Kalajärvellä on noin 2 900, Isossa Omenassa taas 6 500.

Lisätietoja

asiointipalvelupäällikkö Juha-Pekka Strömberg, Espoon kaupunki
juha-pekka.stromberg@espoo.fi, puh. 043 826 8538