Lähimatkaile vastuullisesti – top10 kesävinkit Espooseen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.6.2020 klo 9.13

Kotimaanmatkailu on tänä kesänä pop ja kotikaupungista ja sen läheltä voi löytyä vaikka ja mitä. Alueen vastuulliset matkailuyrittäjät toivottavat sinut tekemään ja kokemaan turvallisin mielin. Miksi siis lähteä muuhun maahan, kun parhaat mustikat löytyvät kuitenkin täältä! Kokosimme yhteen 10 vinkkiä kesäpäivän viettoon tai yön yli -retkeen Espoossa ja lähialueilla.

Meren ääreen

Saaristoretki Pentalaan – hyppää saaristoveneeseen ja matkaa historialliseen Pentalan saareen tutustumaan menneeseen saaristoelämään ja entisajan pirtun salakuljetukseen Espoon vesillä. Saaristomuseo Pentala tarjoaa mielenkiintoisia opastuksia ja Saaristoravintola Pavenissa nautit lounaaksi saariston herkkuja. Luontopolku johdattelee saariluontoon ja voitpa vielä valita uimapaikaksesi joko Diksandin merihiekkarannan tai saaren keskellä sijaitsevan järven fiilistesi mukaan. Saaristoveneellä voi matkustaa myös muihin saariin ja aikataulut löytyvät myös HSL:n Reittioppaasta.

Kelluvaan vesipuistoon ja konttisaunaan Vesiurheilukeskus Laguuniin – nauti kesäpäivästä Suomen ensimmäisessä kelluvassa vesipuistossa ja lämmittele kelluvan saunan löylyissä. Laguuni haluaa myös kumppaneineen suojella Itämerta ja tarjoaa Itämeri ploggingin merkeissä kajakin maksutta jokaiselle, joka haluaa osallistua roskien keräämiseen merestä ja merenrannoilta. Nappaa siis alle vaikkapa Visit Espoo -nimikkokajakki ja lähde roskaretkelle puhdistamaan meidän kaikkien merta.

Ihaile Espoota yläilmoista tai meren äärelläLucy in the Skyn terassilla Keilaniemessä, Espoon kattojen yllä avautuu Espoon hulppeimmat maisemat ja bistromainen rento tunnelma sopii rennoille ja urbaaneille lomanviettäjille. Espoon Rantaraitin varrelta löytyy aivan meren ääreltä lukuisia tunnelmallisia merenrantaravintoloita ja -kahviloita, joista eivät herkut ja tunnelma lopu. Poikkea kävelylenkiltä tai tee retki Espoon rantabulevardille varta vasten. Rohkeimmat voivat hypätä RIB-veneen kyytiin kesän takuulähtöretkillä!

Metsän reunaan

Lähimökkilomalle Nuuksioon Hawkhillin huviloille – nauti pari päivää luksusta lähiseudulla Vihdissä, Nuuksion kansallispuistossa melkein oman lammen rannalla. Hawkhill on vastuullinen ja ekologinen toimija, joka järjestää myös oheispalveluita villiyrttikursseista metsäretkiin – ehkäpä päivällinen valmistuu itse poimituilla villiyrteillä maustettuna. Tai haluaisitteko kokea omalla porukalla jotain ainutlaatuista? Wine in the Woods -viinitasting yhdistää ihanalla tavalla luonnon ja ekologiset laatuviinit.

Vuokraa Fatbike tai kajakkiNatura Vivan vuokrauspisteistä Nuuksion Haukkalammella ja Korpilammella löytyvät niin Fatbiket kuin kajakit ja SUP-laudatkin. Tee retki metsämaastossa tai rauhallisella metsälammella. Haukkalammella retkieväitä saa taas Cafe Silvasta ja vuokrattava saunakin löytyy.

Lappi Espoossa ja Suomi pienoiskoossa – jos et juuri nyt pääse pohjoiseen niin käy moikkaamassa ja ruokkimassa poroja Nuuksion poropuistossa ja pistäydy kokemassa koko Suomen luontoa Suomen luontokeskus Haltiassa, jossa voit myös hetken virtuaalisesti elää liito-oravan elämää vasta auenneessa näyttelyssä. Tältä retkeltä on myös helppo piipahtaa jollekin Nuuksion merkityistä reiteistä ihan Haltian läheisyydessä tai vähän kauempana. Grillipaikkojen sijainti kannattaa tarkistaa etukäteen!

Espoon naapurikunnissa Vihdissä ja Kirkkonummella on paljon upeita luontokohteita. Kannattaa tutkailla ainakin Porkkalanniemen ja Meikon alueita Kirkkonummella ja piipahtaa Nuuksion kansallispuistoon välillä Vihdin puolelta, vaikkapa Nuuksion pohjoiselta portilta Salmen ulkoilualueelta.

Kulttuurin ja sportin pariin

Kulttuuriloma kaikille aisteille – nappaa neljä museota ja UFO-talo Futuro yhdellä iskulla Näyttelykeskus WeeGeessä. Varaa aikaa, sillä yhdellä käynnillä voi tutustua EMMAn tasokkaaseen ja kansainväliseen nykytaiteeseen, Espoon paikallishistoriaan KAMUssa, lapsuuden leluihin Lelumuseo Hevosenkengässä sekä kellojen tarinoihin Suomen kellomuseossa. Staycationin kruunaa yöpyminen taiteen ja hyvän ruuan ympäröimänä omalla saarella, Hanasaaressa, jossa illan voi päättää upealla merenrantaterassilla nautiskellen.

Vietä seikkailupäivä Leppävaarassa – kiipeile latvuksissa ja ota erä seikkailugolfia Seikkailupuisto Huipussa, vie perheen pienimmät Angry Birds -leikkipuistoon tai skeittiparkkiin ja pulahda vielä altaaseen Leppävaaran maauimalassa. Leppävaaran urheilupuistosta löytyy tekemistä kaiken ikäisille.

Tee lähipyöräretki – testaa esimerkiksi neljän kunnan alueella kulkevaa REITTI2000 -ulkoilureittiä, Nuuksion haastavampia pyöräreittejä tai tee kaupunkiretki. Pysähdy piknikille tai vaikkapa rantakahvilaan ja palaa illaksi kotiin tai yövy Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa Kirkkonummella ja huuhdo matkan pölyt kylpylässä. Jos kaipaat eksoottisempaa kokemusta, unohda festariteltat ja yövy puussa Tentsile Experience EcoCampissa Nuuksiossa kesätaivaan alla vailla huolta.

Tuetaan paikallista

Jos et vielä tästä listasta löytänyt sopivaa kohdetta, niin tsekkaa Visit Espoon sivuilta lisää. Tekemistä riittää ja samalla voit myös tukea paikallista yrittäjää!

P.S. Jos haluat lähteä turistiksi lähelle, lataa ilmainen DayTripster App Espoo -vierailusovellus, ja tutustu Espoon huippukohteisiin ajasta ja paikasta riippumatta. Voit seurata valmiiksi teemoitettuja vierailukierroksia ja saat mahdollisuuden räätälöidä kierroksia juuri itsellesi sopivaksi.

Kuva: Marjaana Tasala / Visit Espoo