Ikääntyneen ravitsemus

Terveys ja hyvinvointi vaikuttavat elämänlaatuun ja arkisissa asioissa pärjäämiseen. Hyvinvoiva ikääntynyt pystyy toimimaan itsenäisesti ja elämään täysipainoista elämää. Terveyden ylläpitämisessä terveellisillä elintavoilla on suuri merkitys, liikunta, ravitsemus ja mielenterveydestä huolehtiminen ovat avainasemassa.

Terveellisesti syömiseen on monia keinoja, joita kuitenkin yhdistää muutama perusasia. Monipuolisuus ja säännöllisyys ovat kulmakiviä, mutta ruoan sosiaalista puolta ja vaihtelevien makujen tuomaa ruokailoa ei tule unohtaa.

Iän myötä elimistössä tapahtuu muutoksia ja ravinnon tarve muuttuu. Energiaa saattaa riittää hieman pienempi määrä, mutta monien muiden ravintoaineiden, kuten esimerkiksi proteiinin, tarve kasvaa iän myötä. Terveyttä ylläpitävä ruoka on ravintoainerikasta ja monipuolista. Riittävään proteiinin, D-vitamiinin, kalsiumin, kuidun, pehmeän rasvan sekä nesteen saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Lounasruokailu kodin ulkopuolella

Kodin ulkopuolella syöminen tukee ikääntyneen jaksamista. Ruoka on valmista ja monipulista, ruokapaikalle siirtyminen tuo liikuntaa ja vaihtelua ja paikalla on usein ruokaseuraa. Kaupungin palvelukeskuksissa on tarjolla arkisin monipuolista lounasruokaa. Ruokailun lisäksi palvelukeskuksissa on monenlaista toimintaa.

Kaupungin lisäksi muutkin tahot järjestävät lounasruokailua. Seurakunnat tarjoavat edullisia diakonia- eli kappelilounaita, lounasta on tarjolla myös monissa yksityisissä palvelutaloissa.

Ateriapalvelulla lounas kotiin

Lounaan voi tilata kotiin ateriapalveluista. Toimitukseen sisältyy usein pääruoka lisukkeineen, mutta ruokajuoma ja leipä rasvoineen tulee täydentää kotoa. Ateria on tarkoitettu kerralla syötäväksi ja kattaa noin kolmasosan päivän ravinnontarpeesta (kun täydennetty kotona tarvittavilla ruoilla).

Voit hakea ateriapalveluita netistä esim. hakusanoilla "ateriapalvelu espoo". Alla lista joistakin yksityisistä palveluntuottajista, jotka tuottavat ateriapalveluita ikääntyneille. Ruokien kotiinkuljetusta tarjoavat nykyään myös monet muut toimijat.

  • Mehiläisen Ateriaali
  • Menumat
  • Taavin seniorin apulaiset

Kauppapalvelun kautta voi tilata ruokaostokset kotiin. Ruoanlaittoapua voi hankkia yksityisistä kotipalveluyrityksistä.

Lisätietoa Nestorista

Kauppapalvelu arkea helpottamaan

Jokainen kotona asuva tarvitsee elintarvikkeita kaupasta, vaikka lounas hoituisikin ateriapalvelulla tai lounaalla kodin ulkopuolella. Kaupassakäynti voidaan hoitaa myös kauppapalvelun avulla. Yhä useammat kaupat toimittavat ostoksia kotiin. Tuotevalikoimaan pääsee verkkokauppojen sivustoilla hyvin tutustumaan.

Kauppalistan tekemisessä kannattaa muistaa huolehtia, että listalla on monipuolisesti ruokia kaikista ruoka-aineryhmistä. Ruokien tulee olla käyttäjälle mieluisia, jotta ne tulevat syödyksi, ja olla valmistettavissa. Esimerkkikauppalistan löydät täältä.

Koronavirus on aiheuttanut hankaluutta ruokaostosten tekemiseen. Jos et saa kauppa-asioita hoidettua omin keinoin, ota yhteyttä Seniorineuvonta Nestoriin p. 09 816 33 333 (arkisin 8–16) tai sähköpostitse nestori@espoo.fi. Teemme palvelutarpeen arvioinnin, jonka pohjalta järjestämme tarvittaessa vapaaehtoisapua kauppa-asiointiin.

Ravitsemuksen ongelmat

Painonlasku tai ruokahaluttomuus voi liittyä esimerkiksi muistisairauteen tai masennukseen. Tällöin on erityisen tärkeää, että ruoka on maukasta ja siitä saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita.

Jotkin sairaudet voivat aiheuttaa pureskelu- tai nielemisvaikeuksia. Oleellista on myös huolehtia suun ja hampaiden kunnosta.

Iän karttuessa painoa saa olla suhteessa vähän enemmän kuin nuorilla. Yli 70-vuotiailla laihduttaminen on vain harvoin tarpeen. Jos ylipainoa on paljon ja laihduttamiselle on vahvat terveydelliset perusteet, iäkkään henkilön kannattaa laihduttaa vain terveydenhuollon ammattilaisen opastuksella. Laihtumisen tulee tapahtua hitaasti ja liikuntaa lisäten.

Painonnousu tai -lasku voi liittyä myös elämäntilanteen muutokseen tai tunne-elämän asioihin, kuten äkilliseen suruun tai leskeksi jäämiseen. Siksi on hyvä hakea apua ja tukea myös taustalla oleviin syihin.

Erityisissä ravitsemukseen liittyvissä ongelmatilanteissa on mahdollista saada . Ravitsemusneuvontaa varten tarvitaan lähete, jonka voi tehdä lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja.