Esteetön leikkipuisto voitti Vuoden 2019 esteetön teko -kilpailun

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.12.2019 klo 17.00

Kunniamaininnan saivat Espoon Miekkailijat ry ja Espoon Kaupunginteatteri. Vuoden esteetön teko -kilpailussa etsittiin espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, rakennusratkaisua tai muuta toimintaa, joka tuo palvelut kaikkien saataville ja tekee liikkumisesta helppoa.

Voittajaksi valittu Rinnekoti-Säätiön Esteetön leikkipuisto avattiin Espoon Lakistoon 31.8.2019. Kaikille avoimessa leikkipuistossa on huomioitu myös pyörätuolia käyttävät lapset ja annettu heille mahdollisuus kivoihin ulkoleikkeihin. Leikkipuisto mahdollistaa myös sisarusten ulkoleikit yhdessä pyörätuolia käyttävän sisaruksen kanssa. Täällä viihtyvät kaikki!

Kaksi naista esteettömän leikkipuiston hiekkalaatikolla

Rinnekodin asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksonen ja Lastensuojelun keskusliiton toimitusjohtaja Hanna Heinonen leipovat hiekkakakkuja puiston avajaisissa Espoo-päivänä elokuussa 2019.

Kunniamaininnan saivat Espoon Miekkailijat ry ja Espoon Kaupunginteatteri

Espoon Miekkailijat toivottivat näkövammaisen lapsen tervetulleeksi harrastuksen pariin ehdoitta. Seura järjestää myös pyörätuolimiekkailua ja on järjestänyt miekkailuun tutustumista myös aikuisille näkövammaisille. Avarakatseisessa ja ennakkoluulottomassa seurassa  uskalletaan kohdata erilaisuus.

Espoon Kaupunginteatteri on järjestänyt vammaisille mahdollisuuden päästä nauttimaan teatterista. Liikuntavammaisille on esteetön kulku teatterissa ja omat paikat. Katsomossa on induktiosilmukka kuulovammaisten käyttöön. Teatterista lainattavalla mobiililaitteella katsoja voi lukea näyttelijöiden repliikit. Tämä palvelee paitsi kuulo- ja näkövammaisia myös niitä, jotka opiskelevat maahan muuttaneina suomea. Katsomoon vievä kulkuväylä on valaistu tarkoituksenmukaisesti, ja näkövammaisilla on mahdollisuus saada keskikatsomon eturiveiltä paikat, joista näkee esitystä esteettä.

Kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa

Vuoden esteetön teko -kilpailussa etsitään espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, henkilöä, rakennusratkaisua tai toimintaa, joka on tuonut palvelut kaikkien saataville, ja tehnyt liikkumisesta tai asioinnista helppoa meille kaikille. Kilpailuehdotuksia tuli yhteensä 12.

Espoon vammaisneuvosto valitsi voittajan ja kunniamaininnan saajat. Vammaisneuvosto haluaa korostaa, että kaikki ehdotetut teot edistävät esteettömyyttä ja ovat siten jo itsessään voittajia.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän allekirjoittamat kunniakirjat jaettiin Kansaivälisen vammaisten päivän seminaarissa 3.12.2019 Espoon valtuustotalolla. Kunniakirjoja luovuttamassa olivat kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö sekä Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirkko Kuusela.

Lämpimät onnittelut voittajille!

Muut kilpailuun saapuneet ehdotukset

  • 550-bussilinjan pysäkkikuulutukset: Pysäkkikuulutukset mahdollistavat ja tukevat näkövammaisen itsenäistä liikkumista, kun kuulee pysäkkien nimet, niin voi turvallisin mielin jäädä juuri oikealla pysäkillä pois. Uudistus helpottaa myös muita matkustajia erityisesti lapsia ja turisteja myös eli hyvä esimerkki siitä, että esteetön ratkaisu palvelee kaikkia ihmisiä.
  • K-market Lansa Espoon Kilossa: Olen asioinut usean vuoden ajan tässä pienessä K-marketissa ilman palkattua avustajaa. Olen aina saanut siellä hyvää apua ostosten tekoon, tuotteiden tuoteselosteiden lukemiseen sekä tietoa tarjouksista. Henkilökunta on aina, riippumatta ajankohdasta ollut palvelualtista ja opaskoirani on aina ollut sinne asian mukaisesti tervetullut.
  • Kauppaketju Lidl: Kauppaketju Lidl on osoittanut suurta myötätuntoa vammaisia ja ikäihmisiä kohtaan. Kaupat ovat palvelleet ja etsineet ruokia, että olemme edes sitä saaneet, jos olemme pystyneet selviytymään paikalle. Arvostan tätä palvelualttiutta suurena avunantona Espoon vammaisia ja ikäihmisiä kohtaan Lidl kauppaketjulta.
  • Espoon kaupunginkirjasto, kotiin tuotava palvelu: Voit puhelimella esimerkiksi soittaa ja kysellä materiaalit ja varata ne. Materiaalit tuodaan sinulle kotiin, myös aikaisemmat varaukset haetaan pois. Tämä mahdollistaa vammaisten ja ikäihmisten oppimisen mahdollista ja sivistystä. Kaikilla ei ole yhtä helppo lähteä kirjastopalvelujen äärelle.
  • Italialainen Ravintola IL Gabbiano, kauppakeskus Sello: Esteetön sisäänkäynti, hyvä ja ystävällinen palvelu.
  • Dallarijalkapallo: Dallarijalkapalloa järjestetään ensimmäistä kertaa Espoossa, ja koko Suomessa. Se on sovellettua jalkapalloa kävelyssä tukea tarvitsevalle. Dallarijalkapallo on suunnattu liikuntarajoitteisille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat kävelyssään apuvälinettä. Säännöllisesti ryhmä alkoi kokoontua syksyllä Saunalahden koululla. Ohjaajat: sekä EPSistä että liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja. EPSistä vahva viesti: jalkapallo kuuluu kaikille ei vain kilpamielessä harrastaville lapsille ja nuorille.
  • Espoon rantaraitti: Rantaraitilla toteutuvat yhdenvertaisuus ja osallisuus. Rantaraitti palvelee kaikkia ulkoilijoita. Rantaraitti on tärkeä Espoon merenrannan rantaviivaa myötäilevä, yli 40 km:n pituinen virkistyksen, maiseman ja luonnon kannalta ainutlaatuinen reitti, jota käytetään monipuoliseen liikkumiseen ympäri vuoden. Reitin varrelta löytyy myös kahviloita, ravintoloita, venesatamia, Espoon saaristoveneen pysäkkejä, luontopolkuja, museoita, hotelleja, muistomerkkejä, puistoja, LE-WC:tä jne. Rantaraitin käyttö on toteutettu vauvoista vaareihin ja se soveltuu myös eri tavoin rajoitteisille käyttäjille.