Kaikki pyörii -tapahtuma tutustutti vammaisten kokemuksiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.1.2018 klo 13.52

Markku Markkula kokeili pyörätuolisalibandyä Kaikki pyörii Palvelutorilla -tapahtumassa Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula pääsi testaamaan pyörätuolisalibandyä yhdessä maajoukkuetason pelaajien kanssa Kaikki pyörii Palvelutorilla -tapahtumassa.

Espoo-tarinassa eli kaupungin strategiassa linjataan, että Espoo järjestää palvelunsa laadukkaasti, esteettömästi ja tehokkaasti ja niitä kehitetään yhdessä asukkaiden ja asiakkaiden kanssa. Tämä koskee myös vammaispalveluja, jotka olivat pääosassa Kaikki pyörii Palvelutorilla -tapahtumassa lauantaina 27.1.2018. Tapahtuma houkutti paikalle noin 600 henkeä.

– Terveys, hyvinvointi ja onnellisuus kehittyvät ennen kaikkea läheisistä ihmissuhteista. Siksi toteutamme palvelut yhteistyössä asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Vaikeimmat haasteet ratkomme yhdessä painopisteen ollessa ennaltaehkäisyssä, kertoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula avaussanoissaan.

Neljättä kertaa järjestetty Kaikki pyörii -tapahtuma sai alkunsa Espoon kaupungin vammaispoliittisesta ohjelmasta, mutta on nyt jo osa espoolaista toimintaa. Tapahtuman kantavana ajatuksena on, että vammaiset henkilöt ovat itse esiintyjiä eli siirtyvät esitysten katsojista itse aktiiviksi toimijoiksi.

– Tärkeää on myös tulla sinne, missä ovat muutkin, olla osana kaikille tarkoitettua, tavallista toimintaa ja kaikille tarkoitettuja palveluja, Markkula painotti.

Palvelutori hyvä esimerkki yhdessä kehittämisestä

Markkula kiitteli, että Ison Omenan palvelutorilla monet palvelut on yhdistetty toimivasti yhteen paikkaan. Samalla kun käy terveysasemalla voi asioida Kelassa ja kirjastossa. Toimintaa järjestävät kaupunki, kansalaistoimijat sekä yksityiset yritykset yhdessä.

Palvelutori on siis konkreettinen esimerkki tavasta tuottaa ja kehittää palveluja yhdessä, kumppaneina – siitä City as a Service (kaupunki palveluna) -ajattelusta, jonka avulla Espoo aikoo vastata monimuotoistuviin palvelutarpeisiin asukas- ja asiakaslähtöisesti, kustannustehokkaasti ja laadukkaasti.

Kaikki pyörii Palvelutorilla -tapahtuma on Markkulan mukaan osoitus siitä, että myös vammaisasioissa on menty eteenpäin. Tarjolla on myös Kulttuuria kaikille -hankkeita ja tietoa saavutettavasta ympäristöstä, palveluista ja kulttuurista. Tiedostamattomissa asenteissa olisi kuitenkin korjaamisen varaa, ja niihin Markkula suosittelee lääkkeeksi kohtaamisia ja keskustelua:

– Kun nyky-yhteiskunnassa korostetaan paljon suorittamista ja älykkyyttä, jäävät vammaiset liian helposti syrjään. Laajemmalla ihmiskäsityksellä kaikille löytyy oma paikka ja hyväksyvä sosiaalinen ympäristö. Yksinäisyys on liian yleistä. Siksi kulttuuriystävät ovat tärkeitä ja siksi juuri Espoon kaupungilla alkanut pilotti ”liikuntaystäväksi tukea tarvitsevalle” avaavat tietä sille, että kukaan ei jäisi yksin.