Onnistumisia poikkeusoloissa: Skype ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen välineenä perheneuvolassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.4.2020 Elina Virtasalo ja Tiia Valanne

Olemme tarjonneet perheneuvolassa ohjauksellista ja vertaistuellista tukea vanhemmuuteen Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmän muodossa. Koronavirusepidemian vuoksi perheneuvolassa on kasvokkain tapaamisia vähennetty, ja yli kymmenen hengen ryhmämme kokoontumiset oli pakko keskeyttää. Ryhmämme oli talven aikana päässyt jo hyvään vauhtiin ja olisi tuntunut ikävältä jättää homma kesken. Niinpä lähdimme pohtimaan, miten voisimme jatkaa ryhmätoimintaa etäyhteyksiä hyödyntäen.

Päänvaivaa aiheutti tietoteknisen osaamisemme vajavuus ja modernimpien teknisten laitteiden ja ohjelmistojen puuttuminen. Ennakkoluuloton ja intoa pursuava suhtautumisemme ryhmän vetämiseen antoi meille kuitenkin draivia rämpiä laitteiden ja ohjelmien viidakossa, ja etsiä sieltä toimiva tapa toteuttaa ryhmää. Puhtia antoi myös ryhmäläisten toive ryhmän jatkumisesta.

Unohtamalla täydellisyyden tavoittelun ja kokeilemalla erilaisia tapoja, löysimme luovan ja toimivan ratkaisun, jolla voimme näyttää ryhmäläisille esimerkkivideoita, ja toteuttaa yhteistä ohjattua ja vertaistuellista keskustelua. Toimintatapamme on nyt se, että video pyörii televisiossa, ja läppärin kamera on kohdistettuna televisioon Skype-session aikana. Näin saamme jaettua videot ryhmäläisille, ja samalla Skypen ansiosta myös ryhmäkeskustelut onnistuvat mainiosti.

Teknisesti ratkaisumme on kotikutoinen, mutta olemme saaneet ryhmäläisiltä ryhmän jatkumisesta tälläkin menetelmällä kiittävää, hyvää ja rohkaisevaa palautetta. Tästä opimme, että aina ei tarvitse olla viimeisen päälle laitteet ja systeemit, vaan kannattaa luottaa luovuuteen ja innokkuuteen, ja saada siten priimaa aikaan!

Toivottavasti tämä rohkaisee teitä muitakin kokeilemaan rohkeasti etätapaamisia - oli kyseessä sitten yksilö-, pari-, tai ryhmätapaaminen!

Kirjoittajat

perheneuvolan psykologi Elina Virtasalo ja perheneuvoja Tiia Valanne

Asiointipalvelujen kuvituskuva