Palveluseteli hammashoidossa

Espoon kaupunki järjestää suun terveydenhuollon palvelusetelikokeilun Matinkylän alueella 3.8.2020–31.12.2021.

Palveluseteliä voidaan tarjota täysi-ikäisille espoolaisille, joiden palvelutarpeen arvioidaan olevan vähäinen. Palveluseteleitä myönnetään kokeilun määrärahojen puitteissa. Palveluseteliä voi käyttää Matinkylän alueella nimetyissä yksityisissä hammashoitoloissa. Asiakas saa palvelun valintansa mukaisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Palvelusetelihammashoitolat ovat esteettömiä.

Palveluseteli on joustava ja asiakas saa sillä tietyin rajauksin sen hoidon minkä tarvitsee. Hoidon tarve selviää, kun valitun palvelusetelihammashoitolan hammaslääkäri tekee tutkimuksen. Asiakas saa tutkimuksen jälkeen hoidon kustannusarvion ja voi halutessaan keskeyttää palvelusetelin käyttämisen. 

Mikä on palveluseteli?

Palveluseteli on vaihtoehto kunnan itse tuottamille tai ostamille palveluille. Kunta määrää palvelusetelin arvon ja hyväksyy palveluntuottajat, joiden palveluita sillä voi maksaa. Asiakkaan omavastuuosuus on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus.  

Mitä hoitoa saan?

Palveluseteli kattaa suun perustutkimuksen lisäksi röntgenkuvia sekä enintään kolmen hampaan hoidon tarpeellisin puudutuksin. Hampaan hoito voi olla paikkaus, juurihoito tai poisto. Lisäksi hoidon tarpeen arvionnin perusteella sinulle voidaan tehdä ennaltaehkäisevää hoitoa tai ienkudossairauksien hoitoa. Palveluseteliin ei kuulu päivystyksellinen hoito, protetiikka, purentakiskot, oikomishoito eikä kirurgia. 

Mitä hoito maksaa?

Hoidon lopullinen hinta määräytyy tehtyjen toimenpiteiden mukaisesti. Palvelusetelin omavastuuosuus ei kerrytä asiakasmaksulaissa säädettyä maksukattoa – ei myöskään Espoon kaupungin hammashoitolassa toteutettu hoito. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 6 a §).

Lisätietoja ja asiakasohjeet tulossa heinäkuussa 2020.

Esimerkkejä hoitokokonaisuuksista Asiakasmaksu Espoon kaupungin hammashoitolassa Asiakkaan maksettavaksi jäävä omavastuu palvelusetelihammashoitolassa enintään
Hammastarkastus ja hammaskiven poisto, 1 käynti. 57 € 69 € (Kokonaishinta enintään 121 €, palvelusetelin arvo 52 €)
Yhden hampaan pieni paikkaus tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksella, hammaskivenpoisto. Yht. 2 käyntiä. 95 € 115 € (Kokonaishinta enintään 193 €, palvelusetelin arvo 78 €)
Viisaudenhampaan poisto ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 3 käyntiä. 139 € 197 € (Kokonaishinta enintään 341 €, palvelusetelin arvo 145 €)
3 hampaa n paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 3 käyntiä. 239 € 316 € (Kokonaishinta enintään 492 €, palvelusetelin arvo 176 €)
Hampaan juurihoito, kahden hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 5 käyntiä. 330 € 423 € (Kokonaishinta enintään 668 €, palvelusetelin arvo 245 €)
Yhden hampaan poisto puudutuksessa, kahden hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 5 käyntiä. 300 € 405 € (Kokonaishinta enintään 663 €, palvelusetelin arvo 258 €)