Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Saat apua mielenterveyden sekä päihteiden käytön ongelmiin ympäri vuorokauden.

Koronaviruksen takia palveluissa on toistaiseksi erityisjärjestelyjä.

 • Nettiajanvaraus on toistaiseksi suljettu. Puhelinpalvelumme p. 09 816 31300 palvelee arkisin klo 8-16 ajanvaraus-, ohjaus- ja neuvonta-asioissa.
 • Samarian mielenterveys- ja päihdeklinikan vastaanotot on siirretty ma 16.3.2020 alkaen toistaiseksi Matinkylään osoitteeseen Kalaonnentie 8.
 • Jos koronaepidemia huolettaa tai ahdistaa, voit olla yhteydessä puhelinpalveluumme arkisin klo 8-16 tai esim. Mieli ry:n kriisipuhelimeen p. 09 2525 0111.
 • Ryhmätoiminta alkaa jälleen 1.6.2020. Aamuryhmä kokoontuu koko kesän ajan ma-pe klo 9.00-10.30. Hyvinvointiryhmä kokoontuu  3.6, 10.6,17.6 ja 24.6, jonka jälkeen kesätauko. Ryhmä alkaa jälleen 12.8.

Arkena klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin sinua auttavat:

Ison Omenan palvelutorin mielenterveys- ja päihdeklinikka auttaa aikuisia ja 13–22-vuotiaita nuoria ilman ajanvarausta ma–to klo 8–18, pe klo 8–16. Tule käymään, jos tarvitset apua itsellesi tai tukea läheisesi tilanteeseen. Ensimmäisellä tapaamisella arvioimme tilanteesi ja aloitamme hoidon suunnittelun kanssasi. Klinikan löydät Ison Omenan palvelutorilta, kauppakeskuksen 3. kerros, Suomenlahdentie 1.
Katso sijaintimme Palvelutorin kartalta (pdf)

Neuvonta, ajanvaraus ja ammattilaisten konsultaatiot

 • Neuvonta ja ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 8–16, p. 09 816 31300. Samasta numerosta voit varata ajan sekä aikuisten palveluihin että Nuorisopoliklinikka Nupoliin (13–22-vuotiaille).
 • Puhelinpalvelusta saat myös nopeasti omahoito-ohjeita, arvion hoidon tarpeesta ja opastusta tilanteeseen soveltuvien palvelujen pariin.

 • Puhelinpalvelu tarjoaa myös konsultaatioapua sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Ammattilaiset voivat kysyä puhelinpalvelusta neuvoja asiakkaiden tilanteisiin ja asiakkaiden ohjaamiseen.

 • Vastaanottoajan peruutukset on tehtävä vastaanottoaikaa edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä. Voit peruuttaa ajan verkossa tai puhelimitse.

Mielenterveyspalveluja sähköisesti ympäri vuorokauden

Aikuisille

Nuorille

 • Nuorten mielenterveystalo: tietoa, neuvoja, testejä ja oma-apuohjelma
 • Sekasin-chat: voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti (Suomen Mielenterveysseuran palvelu)

Lapsille ja perheille

 

Avoin ryhmätoiminta

Ryhmätoiminta alkaa jälleen 1.6.2020.

Aamuryhmä ma–pe klo 9.00–10.30,Kalaonnentie 8, 0. kerros

Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille espoolaisille, jotka haluavat keskustella omasta päihteiden käytöstään. Ryhmään osallistumista suositellaan esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeklinikan asiakkaille sekä vieroitushoidon tai laitoskuntoutuksen jälkeen. Olet tervetullut mukaan, vaikka et olisikaan asiakkaana muissa palveluissamme. Aamuryhmää ohjaa 1-2 mielenterveys- ja päihdeklinikan työntekijää yhdessä kokemusasiantuntijan kanssa. Muilta osallistujilta saat vertaistukea. Ryhmän säännöistä tärkein on päihteettömyys. Osallistuminen on maksutonta. Ryhmä on suomenkielinen.

Hyvinvointiryhmä ke klo 16-17.30, Kalaonnentie 8, 2. kerros

Hyvinvointiryhmä kokoontuu  3.6, 10.6,17.6 ja 24.6, jonka jälkeen on kesätauko. Ryhmä jatkuu kesän jälkeen 12.8.2020.

Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille espoolaisille, jotka miettivät omaa mielenterveyttään ja jaksamistaan. Hyvinvointiryhmä on tarkoitettu mielen hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Ryhmässä on vaihtuvia teemoja mielenhyvinvointiin liittyvistä aiheista kuten uni, tunteiden säätely sekä masennus. Ryhmään osallistumisesta voit sopia oman työntekijän kanssa tai soittamalla Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ohjaus- ja neuvontanumeroon p:09 81631300. Osallistuminen on maksutonta ja ryhmä on päihteetön. Ryhmä on suomenkielinen.

Selviämishoito ja vieroitushoito

Vitikka 1 E 1, Kilon poliisiasema
Avoinna joka päivä ympäri vuorokauden
Neuvonta, p. 046 877 3678

Selviämishoitoasema on avoinna ympäri vuorokauden. Palvelumme on maksuttomia:

 • Päihtyneiden henkilöiden sairaanhoidollinen seuranta (varsinainen sairaanhoito annetaan terveysasemalla tai Jorvin sairaalassa)
 • Päihdehoitoon liittyvä neuvonta
 • Puhtaat ruiskut ja neulat - pieniä määriä voi myös palauttaa meille käytettyinä.

Vieroitushoito

Vieroitushoidon osasto, ajanvaraus ja hoidon tarpeen arviointi ma-pe klo 8.30–11.30 p. 046 877 3708
Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus, Kalaonnentie 8 (Matinkylä)

Ota yhteyttä, jos et pysty yksin lopettamaan päihteiden käyttöä. Arvioimme tilanteesi yhdessä kanssasi ja etsimme sinulle soveltuvan hoitovaihtoehdon.

 • Avovieroituksessa asut kotona ja käyt vastaanotolla päivittäin. Palvelua voidaan tarvittaessa tuoda myös kotiisi. Avovieroitus on maksutonta.
 • Laitosvieroituksessa olet hoidossa vieroitushoito-osastolla yhden hengen huoneessa. Osastovieroitushoidon ajalta peritään lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivähinta. Lue lisää asiakasmaksuista täältä.

Korvaushoito

Opioidikorvaushoidon tavoitteena on huumeiden käytön lopettaminen ja kuntoutuminen tai elämänlaadun parantaminen. Hoito on pitkäkestoista ja toteutetaan pääosin avohoitona. Korvaushoitoa varten tarvitset lääkärin lähetteen.

 • Pyydä lähete korvaushoitoon omalta terveysasemaltasi tai muulta lääkäriltä.
 • Lähetteellä pääset HUS:n päihdepsykiatrian poliklinikalle, jossa tilanteesi arvioidaan ja sinulle etsitään soveltuva hoito.
 

Linkki: Espoon terveys- ja sosiaalineuvonta

Espoon Linkin palvelut on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille. Linkissä voi asioida sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa nimettömänä ilman ajanvarausta.

Aukioloajat 20.4.2020 alkaen

 • ma klo 10-15
 • ti klo 10-15
 • ke klo 10-17
 • to klo 10-15
 • pe klo 10-15

Linkin työntekijät saat kiinni arkisin puh 09-816 27360 tai 040-551 9725. Osoite Kannusillankatu 8 Espoon keskus

Linkissä voi vaihtaa puhtaita pistosvälineitä ja saa tietoa muun muassa päihteidenkäyttöön liittyvistä terveyshaitoista, oman terveyden edistämisestä, tartuntataudeista ja sosiaalipalveluista. Linkissä on mahdollista testata tartuntatauteja kuten C-hepatiitti, HIV ja sukupuolitauteja, saada A- ja B-hepatiitti-, influenssa- tai jäykkäkouristusrokotus tai hoitaa pieniä haavoja. Lisäksi Linkissä on viikottain mahdollista tavata lääkäri. Lääkäri on paikalla keskiviikkoisin klo 15-16.

Asumispalvelut

Tilapäismajoitus asunnottomille espoolaisille

Olarinluoman vastaanottokoti päihteiden käyttäjille

Luomanportti 9, PL 20205, 02070 Espoon kaupunki
p. 050 0515 978

Olarinluoman vastaanottokotiin voit tulla ympäri vuorokauden, henkilökuntaa aina paikalla. Vastaanottokodissa saat tilapäisen majoituksen ja siihen liittyvät peruspalvelut. Saat myös apua pysyvän asuin- tai hoitopaikan etsimisessä.

Tukiasunnot ja palveluasunnot

Tuki- ja palveluasumisen neuvonta ja palveluohjaus: ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen mtpasiakasohjaus@espoo.fi.

Asumispalveluja on tarjolla sekä mielenterveyskuntoutujille että päihdeongelmaisille. Etsimme tilanteeseesi parhaiten soveltuvan ratkaisun:

 • Itsenäisen asumisen tukea on tarjolla mielenterveyskuntoutujille, joilla on sairauden aiheuttamia toimintarajoitteita.
 • Espoon Asuntojen tukiasuntoja on tarjolla asunnottomille mielenterveyskuntoutujille, jotka ovat motivoituneita kuntoutukseen ja tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseen.
 • Auroranportin tukiasunnot (Aurorankuja 2) ovat mielenterveyskuntoutujille, jotka eivät selviä tavallisessa tukiasunnossa.
 • Sepänkylän tukiasunnot (Palomiehentie 1 A) puh. 050 5004 952, Neppersin tukiasunnot (Vanhankartanontie 29) puh. 050 5727 709 ja Olarinluoman tukiasunnot (Luomanportti 11) puh. 050 5541 702, ovat päihdeongelmaisille espoolaisille, jotka ovat vailla asuntoja ja tarvitsevat tukea päihteettömän elämäntavan opettelussa.
 • Olarinluoman palveluasunnot (Luomanportti 11) puh. 043 8247 209 ovat päihdeongelmaisille espoolaisille, joiden toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi.

Asukas maksaa vuokran ja tulojensa mukaan määräytyvän asiakasmaksun.