Yli 70-vuotiaat ohjeistetaan pysyttelemään kotona

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.3.2020 klo 12.24

Suomen hallitus on antanut toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaiden pitää pysytellä erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Hallitus suosittelee vahvasti yli 70-vuotiaita välttämään väkijoukkoja ja julkisia paikkoja. Suosituksella pyritään suojelemaan iäkkäitä koronavirustartunnalta.

Seniorineuvonta Nestorista saa apua arjen välttämättömiin asioihin.  Nestorin puhelinaika pidennetään. Perjantaista 20.3. eteenpäin Nestorin puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8–16.

Vältä kaupassa ja apteekissa käymistä

On hyvä, jos joku riskiryhmään kuulumaton voi käydä kaupassa ja apteekissa iäkkään puolesta ja tuoda ostokset kotiovelle. Yksi vaihtoehto on käyttää ruokakauppojen kotiinkuljetuspalvelua.

Nyt kannattaa pyytää ja tarjota apua naapureille.  Myös monet vapaaehtoistoimijat tarjoavat kauppa-apua iäkkäille.

Jos on välttämätöntä käydä itse kaupassa tai apteekissa, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran. Osa ruokakaupoista avaa ovensa vain riskiryhmiin kuuluville tiettyinä aikoina.  Voit tarkistaa tilanteen omasta kaupastasi.

Toinen henkilö voi asioida puolestasi apteekissa ja noutaa lääkkeesi. Apteekissa puolestasi asioiva henkikö tarvitsee KELA-korttisi ja tiedon lääkkeistä, jotka sinulle tuo. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi apteekissa Suomi.fi-palvelussa. Apteekeista voi tilata lääkkeitä myös kotiinkuljetuksella.

Jos et saa kauppa- ja apteekkiasioitasi hoidettua omin keinoin, ota yhteyttä Seniorineuvonta Nestoriin p. 09 816 33 333 tai sähköpostitse nestori@espoo.fi.

Torstaina 19.3. puhelinpalvelu on avoinna normaaliin tapaan klo  9–15. Perjantaista 20.3. eteenpäin Nestorin puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8–16.

Seniorineuvonta Nestori neuvoo, ohjaa ja auttaa espoolaisia senioreita vanhusten palveluihin liittyvissä kysymyksissä.  ”Autamme siinä, että seniorit saavat tarpeenmukaisen avun. Selvitämme parhaillaan yhteistyökumppaniemme kanssa, miten toteutamme käytännön järjestelyt. Toivon, että espoolaiset auttavat iäkkäitä läheisiään mahdollisuuksiensa mukaan”, Sirpa Immonen, Asiakasohjauspäällikkö Seniorineuvonta Nestorista sanoo.

Muista pitää huolta itsestäsi

Ulkoilu on edelleen tärkeää ja suositeltavaa, jos voit tehdä sen itsenäisesti. Lenkillä on syytä pitää etäisyyttä toisiin ulkoilijoihin.

Pidä huolta käsihygieniasta.

Kaupungin liikuntatilat on suljettu, mutta liikuntaa kannattaa jatkaa. Vinkkejä videoihin, tulostettaviin ohjeisiin ja yhteistyössä tarjottavaan live-lähetykseen kootaan  liikuntapalvelujen verkkosivulle.

Yhteyttä läheisiin kannattaa pitää puhelimitse.

Mielenterveyspalveluista saat apua, jos koronavirus huolettaa ja ahdistaa
 

On ymmärrettävää, että uusi tilanne voi huolettaa ja ahdistaa. Jos haluat keskustella huolistasi ja ajastuksistasi, apua saat mielenterveyden osaajilta.

  • Mielenterveys- ja päihdepalvelut p. 09 816 31300 (arkisin 8–16)
  • Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää muina aikoina, p. 09 2525 0111

Lisätietoja ja toimintaohjeita päivitetään Seniorineuvonta Nestorin sivulle

Lisätietoja ja hoito-ohjeita löydät sivulta espoo.fi/koronavirus